Didim Marina'yı Erdoğan Açacak



Doğuş Grubu'na bağlı D-Marin işletmelerinin Bodrum'daki Turgutreis Marina'dan sonra Ege'deki ikinci büyük yatırımı olan D-Marin Didim Marina, önümüzdeki çarşamba günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle hizmete açılacak. Doğuş Grubu tarafından 70 milyon dolar harcanarak 30 ayda tamamlanan Didim Marina, tesis, atölyeler, iç şirketler ve bunlara hizmet sağlayan ticari kuruluşlarda toplam 650 kişiye istihdam sağlayacak. 70 bin metrekarelik çekek alanında aynı anda 600 tekne çekilebilecek. 19 Ağustos'taki resmi açılışa Başbakan Erdoğan'la birlikte Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katılacak.

Güvenli liman

Doğuş Holding'in CEO'su Hüsnü Akhan, D-Marin Didim Marina'nın bugüne kadar yörede göz ardı edilmiş deniz turizmini ve denizciliği geliştireceğini, sosyal hayata yenilik getirip farklı iş kolları yaratarak ekonomiye katkı sağlayacağını söyledi. Akhan sözlerini şöyle sürdürdü:

"D-Marin Didim Marina, denizde en küçük boy tekneden 50 metre tekneye kadar, med-mooring sistemiyle sert hava şartlarına kapalı, güvenli bir bağlama limanı. Gerek kara park alanı gerekse 400 tonluk travel lift kapasitesiyle sadece Türk karasularında seyir eden teknelerin değil, Akdeniz çanağında özellikle 35 metreden büyük teknelerin bağlanma yeri ihtiyacını da karşılayacak. Uzun süreli bakım onarım hizmeti için kara park alanlarında yer bekleyen mega yatların da ihtiyacına cevap verecek."

Önem kazanıyor

Akhan, tüm dünyada marinacılığın, yan sektörleri de tetikleyerek büyük gelişim gösterdiğini belirterek, "Fransa'da 2009'a kadar 7 bin yeni yat bağlama kapasitesi yaratacak 20 marina yatırımı gündemde. İtalya'da 2014'e kadar 60 marina yatırımı planlanıyor. Hırvatistan 10 yıl içinde yat bağlama kapasitesini 16 bin adetten 31 bine yükseltecek yatırım hedefliyor. Tüm bu yatırımların nedeni Akdeniz'de dolaşan 700 bin yata karşılık, 500 bin bağlama yerinin olması" dedi.

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı marinanın Didim'e önemli katkılar sağlayacağını, ivme kazandıracağını söyledi. Kamacı, "İlçenin tanıtımında da önemli rol oynayacak. Tam kapasiteyle hizmete girdiğinde esnafımız da gülecek. Didim'e gelen zengin turist sayısında artış olacak" dedi.

Didim Turizm Derneği Başkan Deniz Atabay da marinanın Didim'e yaz mevsimi dışında kışın da hareket getireceğini söyledi. Atabay "Daha önce gümrük kapısı açılmıştı. Şimdi marinamız var. Bu iki unsur yatırımcıyı Didim'e çekebilecek. Yatırımcı öncelikle yatırım yapabileceği bölgenin ulaşım kolaylığına bakar. Havaalanına 95 kilometre olan ilçemizde deniz ulaşımının da kolaylığı ve gelen yat ve gemilerin barınabilme özelliği, Didim'i daha ilgi çeker hale getirecek" diye konuştu.

Özellikle seçildi

2010 yılında da Muğla'nın Dalaman ilçesine marina yapımını başlatmayı planlayan Doğuş Holding'in CEO'su Hüsnü Akhan, Didim'in, kuzey-güney rotası üzerindeki stratejik önemiyle birlikte Bodrum Yarımadası'nın popüler yerleşim yerleri Türkbükü'ne 12 mil, Yalıkavak'a 14 mil, Turgutreis'e 20 mil ve 15-25 deniz mili mesafelerdeki Leros, Patnos, Samos, Kalimnos gibi gözde Yunan Adaları'na yakınlığıyla önemli bir nokta oluşturduğu için tercih edildiğini söyledi.