Dikkat 7 Ay Kaldı



Yapılara kat mülkiyeti tapusu alınması zorunluluğu getiren Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince 620 bini İzmirli olmak üzere Ege'deki 1 milyon 81 bin  mülkün sahibinin 27 Kasım 2009'a kadar işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Yasanın çıktığı Kasım 2007'den bugüne kadar İzmir'de 260 bin mülkün sahibi gerekli işlemlerini yaptırırken yasada belirtilen sürenin dolmasına 7 ay kalmasına rağmen 360 bin mülkün sahibi ise, bunu gerçekleştirmedi. Tüm Ege illeri dikkate alındığında kat mülkiyetine geçiş işlemi yaptırmayan mülk sahibi sayısı 722 bine çıkıyor.
  
Sürenin dolduğu 27 Kasım 2009 tarihine kadar tapu dairesine uğrayarak, tapularını değiştirmeyen mülk sahipleri, 1000 TL ceza ödemek zorunda kalacak. Tapu kayıtlarının güncellenmesi için 27 Kasım 2007 tarihinde çıkan kanun ile 2 yıl içinde tapu belgesinde kat irtifakı olarak gözüken mülklerin, kat mülkiyetine (daire, işyeri) dönüştürülmesi gerekiyor. Tapu belgelerini değiştirmek için 7 aylık bir zaman kalırken, 1000 TL ödemek istemeyen mülk sahiplerinin yapı kullanma izin belgesi ve deprem sigorta poliçesi ile tapu kadastro müdürlüklerine gitmeleri gerekiyor.

Ortak başvuru şart

Buna göre bir binanın tamamına "tapu kadastro harcı" için 300 TL ve "tapu sicil harcı" için 250 TL olmak üzere 550 TL ödeyerek tapularını değiştirenler 1000 TL'lik cezadan da kurtulacak. Arsa üzerine kurulan bir apartmanda, sözkonusu işlem için kat maliklerinin toplu olarak müracaat etmesi gerekiyor. 10 dairelik bir apartmanda daire sahibinin,  tapu kadastro ve tapu sicil harçları da 10'a bölüneceği için sadece 55 TL ödemesi gerekecek. Zorunlu olan ancak bugüne kadar deprem sigortasını yaptırmayanlar ise, bu işlem için ayrıca 130 ila 200 TL arasında poliçe bedeli ödeyecek ve deprem sigortalarını yaptıracak.

Kat mülkiyetine geçmek için, binadaki bütün daire ve işyerlerinin yapı kullanma izin belgesi ile zorunlu deprem sigortası poliçesini olması gerekiyor. Bunlardan birinin tüm apartman veya iş merkezinin içindeki bir daire veya işyerinde bile eksik olması halinde kat mülkiyeti işlemi yapılamıyor. Bu da oturma raporu olarak da bilinen yapı kullanma izin belgesi alamayan dairelerin olduğu apartmanlarda vatandaşların karşısına kat mülkiyetine geçiş için önemli bir sorun olarak çıkıyor. İzmir'de bu şekilde pekçok apartman bulunuyor.

1000 TL ceza var

İzmir Tapu ve Kadastro 3. Bölge Müdürü Doğan Sarı, yasa çıktığı tarihte İzmir'de 620 bin konut ve işyeri sahibinin tapu kayıtlarını yenilemesi gerekirken, geçen 1.5 yıllık süre içinde sadece 260 bin mülk sahibinin bu işlemi gerçekleştirdiğini söyledi. 27 Kasım 2009 tarihine kadar 7 aylık sürede 360 bin konut ve işyeri sahibinin tapu dairelerinde bu işlemlerini yaptırmamaları halinde 1000 TL idari para cezası ödemek zorunda kalacaklarını ifade eden Sarı, "Tapu kayıtlarını güncellemek için 27 Kasım 2007 tarihinde bir yasa çıktı. Bu yasaya göre arsa üzerine bina yapılmasına rağmen tapu sicil kayıtlarında arsa (kat irtifakı) olarak gözüken yerlerin, daire, işyeri ve büro olarak tescil edilerek tapu belgesinde kat mülkiyeti olarak işlenmesi gerekiyor. Bunun için 7 aylık bir süre kaldı. Arsa üzerindeki binada yer alan daire, işyeri ve ofis sahiplerinin ortak başvuruda bulunması gerekiyor. Vatandaşları belgelerini tamamlayarak tapu dairelerine bekliyoruz" dedi.

Kat irtifakı nedir?

* Yapımı bitmemiş, inşası devam eden, tapu sicilinde kaydi olarak görüldüğü halde kadastro kayıtlarında sadece üzerinde bulunduğu arsanın kaydının olduğu, binaların fiili olarak görülmemesi anlamına geliyor.

Kat mülkiyeti nedir?

* İnşaatı bitmiş, tapu sicilinde ve kadastro kayıtlarında bina olarak gözüken bir yapının daire, iş yeri, ofis gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına  kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından kurulan bağımsız mülkiyet hakkıdır.

Hangi işlemler yapılacak

* Tapusunda kat irtifakı yazan işyeri ve daire sahipleri öncelikle yapı kullanma izin belgesi ile deprem sigorta poliçesini (DASK) hazırlayacaklar. Zorunlu deprem sigorta poliçesini yaptırmayanlar bu işlem için 130-200 TL arasında bir bedel ödeyerek bu poliçeyi yaptırmak zorundalar.
* İşlemin yapılabilmesi için örneğin 10 dairelik bir binada bütün daire sahipleri evraklarını tamamlayacak. Yönetici veya bir kat maliki önce tapu kadastro müdürlüğüne başvuru yapacak.
* Tapu kadastro müdürlüğünden gelecek teknik ekip, binayı inceleyerek arsayı kagir apartmana dönüştüren cins değişikliğini gerçekleştirecek. Bu işlem için 300 TL kadastro harcı ödenecek.
* Daha sonra tapu sicil müdürlüğüne yapılacak başvuru ile 250 TL'lik harç yatırılarak, 10 daireyi kat mülkiyetine dönüştürülen tapu alınacak.
* İşlemler için 10 daire toplam 550 TL ödeyecek. Bu durumda daire başına 55 TL düşüyor. Bu işlem için zorunlu deprem sigortası yaptıracak olan daire sahipleri ise 130 ile 200 TL arasında değişen bir poliçe ücreti ödeyecek.