Dilovası’nda Kalker Ocağı’na ÇED Gerekli Değil



Çevresini saran büyük sanayi ve yarattığı tahribatla boğuşan Dilovası’nda 2002 yılında ÇED olumlu kararı alarak faaliyete geçen kalker ocağı, açık ocak tekniğiyle patlatma yapılarak işletiliyor. Geçen süre zarfında 50 hektara yakın ormanlık alanı yok eden ve ocağın patlatmadan çıkardığı gürültü ve tozdan kaynaklı yarattığı çevresel tahribata yol açan kalker ocağına Kocaeli Valiliği kapasite artışına ÇED gerekli değildir kararı verdi.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; yaşam alanlarının yanına kurulu olan kalker ocağı, Çerkeşli Köyü’ne 2 kilometre, Hereke’ye 3,3 kilometre, Dilovası’na ise sadece 7 kilometre uzaklıkta.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Ocağın işletildiği 49 hektarlık alanın 46,29 bölümlük alanı orman arazisi içerisinde yer alıyor. Ne kadar ağacın daha kesileceği şirketin hazırladığı nihai ÇED dosyasında belirtilmezken, projenin faaliyet alanı ve çevresinin 1. derece deprem bölgesinde olduğu belirtiliyor. Bölgedeki ağaç türlerine ilişkin dosyada şu ifadeler yer alıyor: “Proje alanında bulunan ana ağaç türleri başta meşe türleri olmak üzere, gürgen, akçakesme, kocayemiş, laden, böğürtlen vb. maki florasına katılan diğer türlerdir. Sahada yapılacak her türlü kesim ve taşıma işleminde Orman Müdürlüğü’nün uygun görüşleri doğrultusunda yapılacağı taahhüt edilmektedir.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.