''Dilovası'nda Ne bir Demir-Çelik Fabrikasına, Ne de bir Termik Santrale İzin Vermemiz Mümkün Değil''



Fotoğraf: Tahir Turan Eroğlu

Dilovası Belediye Başkanı Cemil Yaman'ı ziyaret eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ilçe olmasının ardından Dilovası'ndaki hizmetlerin önemli hız kazandığını ifade ederek, yapılan yatırımlara rağmen ilçenin bazı eksiklikleri bulunduğunu belirtti. İlçede geçmişten gelen problemin çok olduğuna işaret eden Ergün, bunları çözüme kavuşturmak istediklerini dile getirdi.

Ergün, ilçedeki sıkıntıyı, nedeni belli olmayan baş ağrısı, mide bulantısına benzettiğine dikkati çekerek, bölgedeki sıkıntının uzun yıllar teşhis edilememesinin tedavinin geç başlamasına neden olduğuna değindi. Bölgede mülkiyet, imar, altyapı, eğitim, sağlık, ulaşım ve çevre ile ilgili sorunların yıllarca üst üste geldiğine vurgu yapan Ergün, Türkiye'de çevreci yaklaşımlara son zamanlarda ağırlık verilmeye başlandığını kaydetti.

Ergün, şöyle konuştu:

''Sanayicilere, 'sanayicilik demek sadece üretim yapmak, işçi çalıştırmak, ihracat yapmak, para kazanmak demek değil' diyoruz. Sanayicimizden bundan sonra dışa açık olmalarını, dünyaya açık, rekabetçi olmalarını bekliyoruz. 'Bizi koruyun, içeride kötü malları pahalıya satalım, çok para kazanalım' devri bitti. Rekabetçi olacaksınız, dışa açık, kaliteli malları ucuza üretmeye çalışacaksınız. Çevreci olacaksınız. Bundan sonra sanayi tesisleri, havayı, suyu, toprağı kirletmeyen şekilde kurulacak. Türkiye bugüne kadar bu konularda gevşek davrandı. Bu gevşekliği gördük, ortadan kaldıracak şekilde adımlar atıyoruz.''

Dilovası'nda geçmişte hem sanayi, hem de yerleşim için ''nasıl olursa olsun'' denildiğini savunan Ergün, ilçedeki çevre sorununa ilişkin şunları söyledi:

''Sanayide de yerleşimde de sorunlar var. El birliğiyle Dilovası'nda sanayiyi de yerleşimi de daha güzel hale getireceğiz. Sanayi kuruluşlarına ortak arıtma tesisi yaptırdık. Hem evsel, hem de endüstriyel atıklar arıtılıyor. Bugün itibariyle İzmit Körfezi'ne giden atıkların arıtılma oranı yüzde 98'e ulaştı. 10 sene önce yüzde 20, 25'ler civarındaydı. Bu saatten sonra Kocaeli'de sanayiyi ortadan kaldıramayız, ama artık daha nitelikli olmasını sağlayabiliriz. Bu saatten sonra Dilovası'nda ne bir hurdadan demir üretimi yapan demir-çelik fabrikasına, ne de kömürden elektrik üreten bir termik santrale izin vermemiz mümkün değil. Burası bu işler için doydu, fazlası bile var.''

OSB arazisinde inceleme

Daha sonra İMES Organize Sanayi Bölgesini ziyaret eden Ergün, Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz'dan bilgi alarak kurulma aşamasındaki bir fabrikada inşaat kolon demirlerini bağlayan işçilerle sohbet etti. Ergün, işçilere, ''1999 Marmara depreminde esas sorunun buralarda olduğunu gördük. Demirlerin bağlanma aralığı önemli, fazla aralık ya da bitişik olması kolonun dayanıklığını çok etkiliyor. Bu iş yanlışsa tüm iş yanlıştır'' dedi.

Davutoğlu İnşaat Makine Turizm Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nin temelini atan Ergün, bir firmanın iskan belgesini şirket yetkililerine teslim etti.