‘Dinozor’da Söz Belediyede



Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum kamuoyunda bir süredir tartışma konusu olan “Bağla Burnu’nda Marina Projesi” için halen yürürlükte olan ve bakanlıkça onaylı bir imar planının bulunmadığını, imar ve planlama konusunda sorumluluğun Turgutreis Belediyesi’nde olduğunu açıkladı. Haritalardaki şeklinden ötürü “Bodrum’un dinozoru” denilen yarımadadaki ünlü “Kargı” Koyu’nun da çevre planları mahkemece iptal edildiği için “imarsız” olduğu belirtilen açıklamada, bu nedenle herhangi bir turizm yatırımcısına da “tahsis edilmediği” belirtildi.

Bodrum Yarımadası’ndaki en büyük kumsalın yer aldığı Kargı Koyu’nda öngörülen marina projesi birkaç ay önce gündeme gelmiş ve Ankara’dan “Başarı Yatırımlar AŞ”nin bakanlıkla belediyeye proje sunduğu öğrenilmişti. Nitekim Turgutreis Belediye Meclisi’nin 12 Kasım 2009’daki toplantısında da proje kabul edilince, tasarruf hakkı bakanlıkta olan 270 bin metrekarelik Hazine arazisinin “kıyı ve deniz değerleri”yle korunabilmesi için yöre sakinlerince “sivil direniş” başlatıldı.

Eşsiz doğa zenginliği

Aynı yere halkın “akvaryum” dediğini anımsatan mimar-plancı Baran İdil, marinayla birlikte Bodrum’un eldeki son doğa zenginliğini yitireceğini belirterek Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a projeye engel olması için bir mektup yazdı. İnternetteki mimarlık sitelerinde yayımlanan mektup Cumhuriyet’teki yazımızda da yer aldı. (ÇED Köşesi-02 Aralık 2009)

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gazetemize iletilen 18 Aralık tarihli açıklamada, bölgeye ait planlarının geçen yıl yargı tarafından iptal edildiği belirtilerek marina amaçlı yeni bir planın da yapılmadığını, bu konudaki yetkinin artık Turgutreis Belediyesi’nde olduğu belirtiliyor.

Aynı alanda “muhtelif yatırımcıların” tahsis istedikleri, buna da yine “plan”sızlık nedeniyle yasal olanak bulunmadığı vurgulanan açıklamada, haberlerde adı geçen firmaya da tahsis yapılmadığı vurgulandı.