Diplomatik Misyon Temsilcileri İhracatçılarla Buluştu



TİM'in ev sahipliğinde düzenlenen '2. Diplomatik Misyon Temsilcileri ile Türk İhracatçılarının Buluşması' Toplantısı, Rixos Otel'de gerçekleştirildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, burada yaptığı konuşmada, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin, 50 binden fazla ihracat yapan üyesi ile Türkiye'nin gelecek vizyonuna yön veren bir temsil örgütü olduğunu, 11 değişik şehirde 13 genel sekreterlikle üyelerine hizmet verdiğini söyledi. TİM olarak bir gündemleri bulunduğunu onun da ihracatçıların sorunlarını çözmek, vizyonlarını genişletmek olduğunu ifade eden Büyükekşi, herkese eşit mesafede durarak bunu başardıklarını kaydetti. Tarafsız bir kurum olarak, ihracatın bir ülke projesi olduğuna inandıklarını anlatan Büyükekşi, çalışmalarını da bu yönde sürdürdüklerini belirtti.
    
İhracatın Türkiye için nasıl bir öneme sahip olduğunu çok iyi bildiklerini, bu amaçla Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı olan 2023 yılını hedefleyerek 'Türkiye İhracat Stratejisi' çalışmasını başlattıklarını anlatan Büyükekşi, bu proje için 1,5 yıl çalıştıklarını söyledi. Hedeflerinin Türkiye'nin istikrarlı ihracat artışını sağlamak olduğunu, bu çalışmayla ihracatın yol haritasını çizdiklerini belirten Büyükekşi, ''2023 yılında hedefimiz Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmektir'' dedi. Büyükekşi, ''2023 yılında ihracat hedefimiz 500 milyar dolar. Türkiye 2 trilyon dolar milli geliri, 1,1 trilyon dolarlık dış ticareti ile devasa bir ekonomi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Sadece ihracatımız değil aynı zamanda ithalatımız da büyüyor. Toplam dış ticaretimiz hızla gelişiyor'' diye konuştu.
 Ülkeler arasında dengeli bir dış ticaretin gelişmesini istediklerini belirten Büyükekşi, şunları söyledi:
    
''Karşılıklı yatırımları artırmak istiyoruz. Bölgemizde kalıcı bir barışın ancak daha fazla ticaret ve yatırım ile mümkün olduğuna inanıyoruz. İhracat ülkeler arasında refah artışı demek. İhracat barış demek. İhracat büyüme demek. İhracat dünyaya entegre olmak demek. Dış ticaretle kurulacak barış için bizim üzerimize düşen görevleri de yapmaya hazırız. Kuzey Afrika'da ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler Türkiye'nin ne kadar doğru bir yönde olduğunu gösteriyor. Bölgemizde yaşanan gelişmeler tüm dünyada kalıcı bir barış için Türkiye'nin önemini bir kez daha ortaya çıkarıyor. Çünkü Türkiye hem Müslüman hem de demokrat kimliği ile eşsiz bir ülke. Doğu'nun batıya açılan kapısı olması nedeniyle eşsiz bir ülke. Sahip olduğu jeopolitik konumunu nedeniyle eşsiz bir ülke. Doğu'dan batıya, kuzeyden güneye bir enerji koridoru olması nedeniyle eşsiz bir ülke. Kuzey Afrika'da ve Ortadoğu'da yaşanan olumsuz gelişmeler muhakkak son bulacak.''
   
DTM Müsteşarı
   
Dış Ticaret Müsteşarı (DTM) Ahmet Yakıcı da Türkiye'nin gelişen bir ülke olduğunu, geçen yıl 185,5 milyar dolar ithalat, 114 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Türkiye'nin dış ticaret açığı verdiğini belirten Yakıcı, ''Çünkü Türkiye büyüyor. Türkiye büyüdüğü zaman tasarruf oranı düşük olduğu için ithalat yapmak mecburiyetinde ama bunun arkasına sığınıp kalmamamız lazım'' diye konuştu. Türkiye'nin risk priminin AB ülkelerinin çoğundan düşük olduğunu ifade eden Yakıcı, ''Demek ki Türkiye gerçekten istikrarlı bir yapıya kavuşuyor. Türkiye katma değeri yüksek ve sanayisini geliştirecek bir modeli hızlı bir şekilde uygulamalı. Bunu uygulamadığı takdirde dış ticaret açığı artarak devam eder'' dedi.
    
Türkiye'nin sanayi ve üretim yapısını değiştirecek yeni modellere ihtiyacı bulunduğunu anlatan Yakıcı, Ar-Ge'nin önemine işaret etti. ''Türkiye'nin Ar-Ge harcamaları, Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının yüzde 1 seviyesine ulaşmadıysa burada bir yanlışlık var'' diyen yakıcı, bu dönemde çok önemli atılımlar olduğunu, bu oranın yüzde 2, 3 seviyesine çıkacağına inandığını bildirdi. Ticarette inovasyon ve markanın da önemini vurgulayan Yakıcı, marka yaratma konusunda DTM ile ihracatçı birliklerinin çalışmalar yaptıklarını söyledi. Türkiye'nin geçen yıl 736 milyar dolarlık bir ekonomi haline geldiğini, ülkenin 8,9 oranında büyüdüğünü anlatan Yakıcı, enflasyonun yüzde 4 seviyelerine kadar gerilediğini, faiz oranlarının düştüğünü, ekonomik olarak son derece istikrarlı bir ülke haline gelindiğini kaydetti.
    
Bu arada, daha önce toplantıya katılacağı belirtilen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, toplantıya katılmadı.