"Dış Politika, İnşaat Malzemesi İhracatını Etkiliyor"



Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından hazırlanan ve 21 yıldır düzenli olarak yayımlanan Türk Yapı Sektörü Raporu 2015'in sonuçlarını Ali Ağaoğlu, Mahfi Eğilmez ve Mustafa Sönmez birlikte değerlendirdi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel, Türkiye'de inşaat sektörünün 2015 yılında beklentilerin üzerinde büyümesine rağmen çok tatmin edici bir büyüme gerçekleştiremediğini belirtti. Türkiye GSYH değerlerinde yüzde 3,4 oranında büyüme yaşanan 2015 yılının ilk 9 aylık döneminde inşaatta yüzde 0,4, gayrimenkulde yüzde 3,3'lük oranda büyüme görüldüğünü dile getiren Gürlesel, yakın ve komşu ülkelerle ilişkilerdeki bozulma ve ekonomik yavaşlamanın inşaat malzemeleri ihracatını önemli ölçüde etkilediğini söyledi.

Dünya inşaat harcamaları büyüme oranının 2016 yılında yüzde 4 ve 10,1 trilyon dolar seviyesinde olacağı öngörüsünü paylaşan Gürlesel, “2016 yılında inşaat sektörü için yüzde 2,5-3'lük büyüme beklentimiz var. İnşaat malzemeleri iç pazarda yüzde 2'lik büyüme, dış pazarda ise 16,5-17,5 milyar dolar arasında ihracat öngörümüz var” diye konuştu.



"İşsizlik oranında fazla bir gerileme olmayacak"

İşsizliğin çift hanelerde olduğuna dikkat çeken Ekonomist, Yazar Mahfi Eğilmez de, 2016'da işsizlik oranında fazla gerileme beklemediğini belirtti. İşsizlikle birlikte istihdam da artış olduğuna vurgu yapan Eğilmez, nüfusun sürekli artış eğiliminde olduğunu ifade etti. Türkiye'nin 2016 yılında yüzde 4 civarında büyümesini beklediğini belirten Eğilmez, asgari ücret artışının ekonomiyi canlandırıcı etkisinin olacağını ve bunun yapı sektörünü olumlu etkileyeceğini söyledi.

Ekonomist, Yazar Mustafa Sönmez ise, Türkiye ekonomisinin 2015 yılında tahminen yüzde 4 oranında büyüdüğüne dikkat çekerek Türkiye gibi işsizliğin yüzde 10 civarında olduğu bir ülkede bu büyüme oranının yeterli olmadığını belirtti.

"Küresel ekonomiden etkileniyoruz"

Finansal Piyasalar Uzmanı ve Yazarı Ali Ağaoğlu da, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin küresel “büyüyememe” sorunundan doğrudan etkilendiğini, dış politikada yaşanan gerilimlerin de inşaat malzemeleri ihracatını olumsuz etkilediğini göründüğünü dile getirdi.

Yeni dönemde ekonomiye ilişkin beklentilerini paylaşan Ali Ağaoğlu, önümüzdeki dönemde turizm, tekstil, enerji sektörlerinde yaşanan olaylardan dolayı bankacılık sektöründe karşılıklarda esnetilme beklendiğini belirtti. Ağaoğlu, bankacılık sisteminin eski sıkışmış yerinden birazcık gevşediğinde bir miktar kaynak aktarabilir hale geleceğini ifade etti.

Türk Yapı Sektörü Raporu 2015'in dijital versiyonu için tıklayınız.

Reklam Goruntulenme Bolumu