''Divanyolu Caddesi Ayağa Kaldırılmaya Çalışılıyor''



Fotoğraf: Burak Akbulut

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Gülhane Parkı girişindeki Alay Köşkü'nü, edebiyat kütüphanesine dönüştürdüklerini bildirdi. Günay, Ahmet Kabaklı'nın Ölümünün 10. Yıl Dönümü Anma Programları çerçevesinde, restorasyonu tamamlanan Türk Edebiyatı Vakfı ve Edebiyat Kıraathanesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türk Edebiyatı Vakfı ve Edebiyat Kıraathanesi'nin ilmimize, irfanımıza ve edebiyatımıza iyilikler ve güzellikler getirmesini diledi.

Burada bulunan eski bir sıbyan mektebinin Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi, İl Özel İdaresi ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın katkılarıyla son derece amaca uygun düzenlendiğini, bunun İstanbul için bir eksikliğin giderilmesi, ihtiyacın karşılanması olduğunu düşündüğünü dile getiren Günay, benzer biçimde, Ayasofya Külliyesi içinde, Osmanlı döneminde yapılmış olan bir başka sıbyan mektebi daha bulunduğunu hatırlattı. Günay, söz konusu sıbyan mektebinin müdüriyet lojmanı olarak kullanıldığını, geçen yıl burayı boşalttıklarını, İstanbul'a, edebiyata ve kültüre hizmet edecek hale dönüştürdüklerini ve bu yıl içinde de bu çalışmanın tamamlanacağını bildirdi.

Ayasofya'nın girişinde 30'lu yıllarda yapılmış bir betonarme müdüriyet binası bulunduğunu, bunu geçen yıl kaldırdıklarını, türbelerin görünmesini sağladıklarını, türbelerde de İl Özel İdaresi'nin katkılarıyla restorasyonlar yaptıklarını anlatan Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Şu anda 2. Selim, 3. Murat ve 3. Mehmet padişahlarının türbelerini, 50 yılı bir aşkın zamandan sonra ilk defa İstanbul ve Türkiye insanının ziyaretine uygun hale getirildiğini, burada iftiharla ifade etmek istiyorum. Topkapı Sarayı Sur-i Sultani içinde Rölöve Müdürlüğünün ve Restorasyon Müdürlüğü'nün kullandığı tarihi binaları da boşalttık. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın yardımıyla eski matbaa binasını onların kullanımına sevk ediyoruz. Orada Hüsn'ü Hat ve Kitap müzesi yapmaya çalışıyoruz.

Yine, 2007 sonunda restore edilip bakanlığın kullanımına verilmiş olan, Gülhane girişindeki Alay Köşkü'nü de bakanlığın kullanımı için bir fazlalık sayarak, edebiyat kütüphanesine dönüştürüyoruz. Bu yıl ilk defa, Türkiye çapında edebiyat kütüphaneleri başlatıyoruz. İlkini Ankara'da yapacağız. Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 75., İstiklal Marşımızın kabulünün 90. yıl dönümü vesilesiyle Ankara-Hamamönü bölgesinde, Ersoy'un mukim olduğu Tacettin Dergahı civarında tarihi dokuya uygun bir binayı bitiriyoruz. 12 Mart günü Mehmet Akif Ersoy'un adıyla edebiyat kütüphanemizi 'bismillah' diyerek açacağız. Alay Köşkü'nde de Ahmet Hamdi Tanpınar adıyla kütüphaneyi açacağız.''

Ertuğrul Günay, Sultanahmet'teki tarihi Divanyolu'nun Roma döneminden beri protokol yolu olduğunu belirterek, burasının, Osmanlı'nın Dolmabahçe ve Yıldız'a gitmesinin ardından bile, Babıali'nin burada bulunması nedeniyle sürekli protokol yolu olduğunu, yıllar sonra bir ''ihmalin giderildiğini'', bu caddenin ayağa kaldırılmaya çalışıldığını, düzenlemelerin başladığını söyledi.

Cadde üzerinde bulunan ve 1999 depreminden sonra unutulan Koca Ragıp Paşa Kütüphanesi'ni 2008'de ele aldıklarını, projelendirdiklerini ve burada İl Özel İdaresi'nin katkılarıyla, aslına uygun bir düzenleme yapıldığını anlatan Günay, bu yılın sonunda kütüphaneyi tekrar İstanbul'a armağan etmeyi umduklarını ifade etti.

Türkiye'de ilk defa Yazma Eserler Başkanlığı kurduklarını ve bunun merkezinin İstanbul'da olacağını belirti.