Divriği Ulu Cami Korumasız!



Sivas'ta ülkemizin en önemli mimari yapılarından olan 13'üncü yüzyıl tarihli Anadolu Selçuklu eserleri Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası geçmiş yıllarda yaşanan hırsızlık olaylarına rağmen yine güvenliksiz bırakıldı. Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğü ödenek yetersizliği nedeniyle tarihi yapıları koruyan iki güvenlik görevlisinin işine son verdi. Tarihi eserlerin 10 gündür korunmasız bırakılmasının nedenini İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü'ye sorduğumuzda daha da ilginç bir cevap alıyoruz. Pürlü "Kültür ve Turizm Bakanlığı güvenlik görevlilerinin maaşını özel ödenekle tahsis ediyordu. Bu yıl ödenek gelmeyince biz de güvenlik şirketleriyle ihale yapamadık. Dolayısıyla iki çalışanın işine son vermek zorunda kaldık" diyor.

Evliya Çelebi büyülenmişti

Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları döneminde yaptırılmış eserlerin hırsızlardan korunması için bulunan geçici çözüm ise güvenliğin polise devredilmesi. Divriği Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler yarım saatte bir yapıların etrafında devriye gezerek hırsızlardan korunmayı sağlamaya çalışıyor. Eşsiz bezemeleri ve mermer işçiliğiyle Avrupalı mimarlarca "Anadolu'nun Elhamra'sı" benzetmesi yapılan,sanat tarihçileri, mimar ve mühendisleri büyüleyen Divriği Ulu Cami ve yanındaki Darüşşifa için Evliya Çelebi "Öyle emek sarf edilmiş, kapı ve duvarlar öyle nakş eylenmiş ki, methinde diller kısır, kalem kırıktır" demiştir. Mengücek Beyi Ahmet Şah annesiyle birlikte Ulu camiyi yaptırırken hastaların müzikle tedavi edildiği Darüşşifa bölümü ise Ahmet Şah'ın eşi Melike Turan'ın talimatıyla inşa edilmiştir.

Çalınan eserler İstanbul'da

2001'de Divriği Ulu Cami'nin abanoz panoları çalınarak ABD'ye kaçırılmıştı. Bir yıl sonra da bu kez caminin minber kapısı kanatları ile üzerindeki kitabe panoları hırsızlar tarafından alınmıştı. Ancak minber kapı ve kitabe panoları İstanbul'a getirdikleri belirlenen hırsızlara ait depolara düzenlenen iki operasyonla tarihi eserler yeniden camiye konulmuştu.