Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Çevresindeki Kamulaştırma Çalışmaları



Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın çevre düzenlemesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla 5 Eylül 2009'da gerçekleştirilen ilk yıkımla başlayan kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Çalışmaların 1. etabı geçen yıl tamamlanırken, bu yıl 2. etap içerisinde yer alan mülkiyetler kamulaştırılacak.

Tarihi yapının etrafındaki yapılara yönelik olarak yürütülen 2. etap kamulaştırma çalışmaları için oluşturulan Kıymet Takdir ve Uzlaşma Komisyonu'nun, 110 parselin malikleri ile toplantı yapacağı belirtildi.

Yapılan tebliğe göre, kurulun 4-8 Temmuz tarihleri arasında belirlenen günlerde Divriği Kaymakamlığı Toplantı Salonunda maliklerle ve ölü olan maliklerin murisleri ile görüşeceği bildirildi.

Toplantıda anlaşma sağlanan mülk sahiplerine, tapu işlemlerinin ardından paralarının peşin ödeneceği, kamulaştırmaya veya belirlenen mülkiyet bedeline razı olmayanlar için komisyonun mahkemeye gideceği kaydedildi.

Kamulaştırmanın tamamlanmasının ardından bu ay sonunda anlaşma yapılan mülkiyetlerin yıkılmasının planlandığı, yıkım yapılacak alanda tarihi eser kalıntıları olup olmadığına yönelik arkeolojik kazı çalışması da yapılacağı, daha sonra çevre düzenlemesine yönelik çalışmaların başlayacağı belirtildi.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın etrafındaki mülklerin kamulaştırılması için yapılacak harcamaların, Sivas İl Özel İdaresince karşılanacağı kaydedildi.

Tarihi yapının etrafındaki toplam 67 dönümlük alanda iki etap halinde 51 ev ve 69 parselin kamulaştırmasına çalışmalarına başlandığını belirten yetkililer, 47 parsel sahibi ile anlaşma sağlandığını, ancak 22 parsel sahibiyle anlaşma sağlanamadığından konunun mahkemeye taşındığını ifade etti. Yetkililerden alınan bilgiye göre, anlaşma sağlanan 47 parsel üzerinde bulunan ev ve eklentileri tapu işlemlerinin ardından İl Özel İdare ekipleri tarafından yıkılırken, mahkeme sürecinin bitmesi halinde kalan 22 parsel üzerindeki eklentiler de zaman kaybetmeden yıkılacak. Bu yıl yapılacak 2. etap kamulaştırma çalışmaları kapsamında ise 110 parselin sahipleriyle görüşülecek. Bu parsellerin haricinde kalan arsalarda tapusu olmayan mülkiyet sahiplerine ise ev ve eklentilerinin ücretinin ödeneceğini, bu kişilerin mağdur edilmeyeceği bildirildi.