Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası Çevresindeki Kamulaştırma Çalışmaları Devam Ediyor



Foto: Mücahit Koç (AA)

Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası'nın ikinci etap çevre düzenleme çalışmaları kapsamında kamulaştırılan binalarda oturan vatandaşlara 15 gün içerisinde evleri boşaltmaları amacıyla elden tebligat yapıldı. Sivas İl Özel İdaresi İmar Kentsel Şube Müdürlüğü Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) koordinatörü arkeolog Erdal Çetindağ başkanlığında oluşan ekip, evleri tek tek gezerek tebligat yaptı.

Bu duruma tepki göstererek mahallede toplanan bazı vatandaşlar, kendilerine haziran ayına kadar süre verildiğini, yapılan tebligat işlemine anlam veremediklerini ifade etti. Mahallelilerin toplanması üzerine olay yerine güvenlik güçleri geldi. Divriği İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Şaşmaz, vatandaşların sorunlarını dinledi. Kaymakam Salih Ayhan'ı arayan Şaşmaz, konuyla ilgili mahalle sakinlerine bilgi verdi. Mahalleliler, Şaşmaz'ın konuşmasının ardından olaysız dağıldı.

Kaymakam Salih Ayhan: ''Nisan-mayıs gibi boşaltılan evleri yıkmaya başlayacağız''

Divriği Kaymakamı Salih Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan bu tebligat işleminin bazı vatandaşların kamulaştırma çalışmalarını suistimal etmesinden kaynaklandığını ifade etti.

Kamulaştırma çalışmaları biten ev sahiplerine mağdur olmamaları amacıyla bir süre evlerinde kalmalarına izin verildiğini anlatan Ayhan, ''Ancak bazı vatandaşlarımızın evlerinin kendilerine ait olduğunu iddia ederek kiracı tutup kira almak istemesi bizleri zor duruma soktu. Mahkemeye intikal etmesi nedeniyle biz bazı yasal prosedürleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Yapılan bu tebligat işlemi vatandaşlara 'hemen çıkın yoksa yıkarız' anlamında değildir'' dedi.

Bu yıl eser etrafında yoğun bir çalışma dönemi olacağını belirten Ayhan, bu yüzden vatandaşların kendilerine yardımcı olmasını isteyerek, ''Nisan-mayıs gibi boşaltılan evleri yıkmaya başlayacağız. Bu dönemde halen kamulaştırılan evlerde kalan vatandaşlarımızdan da destek bekliyoruz. Biz kimseyi mağdur etmeden, sağduyu göstererek bir an önce tahliyelerin gerçekleşmesini istiyoruz. Yaz dönemi yoğun bir çalışma dönemi olacağı için bir an önce o bölgedeki vatandaşların şimdiden hazırlıklara başlamasını arzu ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

Kamulaştırma çalışmalarındaki süreç

Birinci etap çevre düzenlemesi çalışmaları 2010 yılında yapılan tarihi yapının etrafındaki toplam 67 dönümlük alanda 51 ev ve 69 parselin kamulaştırmasına çalışmalarına başlanmış, 47 parsel sahibi ile anlaşma sağlanmış, ancak 22 parsel sahibiyle anlaşma sağlanamadığından konu mahkemeye taşınmıştı. Anlaşma sağlanan diğer 47 parsel üzerinde bulunan ev ve eklentileri ise tapu işlemlerinin ardından İl Özel İdare ekipleri tarafından yıkılmıştı.

Geçen yıl yapılan ikinci etap çalışmaları kapsamında kamulaştırılacak 135 parselin sahibiyle görüşme yapıldığı, 105 parsel sahibiyle anlaşma sağlandığı ve tapu işlemlerinin gerçekleştirilerek ücretlerin hak sahiplerine ödendiği belirtildi. Kalan 30 parselle ilgili olarak ise kıymet bedelinin tespiti amacıyla İl Özel İdare Genel Sekreterliği tarafından Divriği Asliye Hukuk Mahkemesine dava açıldığı ifade edildi.