Divriği Ulucamii Taksit Taksit Restore Edilecek



Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından koruma altına alınan Divriği Ulucamii'nin restorasyonu için hazırlanan projenin yapım ihalesinin taksit taksit gerçekleştirilmesine karar verildi.

Daha önce bir bütün olarak düşünülen eserin restorasyonu için üç ayrı ihale açılmış, üçü de katılım olmadığından iptal edilmişti. Bunun üzerine caminin parça parça restore edilmesine karar verdiklerini açıklayan Sivas Valisi Dr. Hasan Canpolat, yapılacak işlerin parçalanmasının esere zarar vermeyeceğini söyledi. Canpolat, tarihî yapıdaki en büyük sorunun ise drenaj ve statik problem olduğunu belirtti.

Restorasyonu yılan hikayesine dönen Divriği Ulucamii için 2003 yılında Sivas'ta yapılan Bakanlar Kurulu'nda bir karar alındı. Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, cami ve darüşşifanın restorasyonu konusunda hükümetin her türlü desteği vereceği bildirildi. Hemen ardından il özel idareye 2,3 trilyon lira kaynak aktarıldı. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Sivas Valiliği arasında bir protokol imzalanarak, alanında uzman kişilerden oluşan danışma, yönlendirme ve teknik kurullar oluşturuldu. Tartışmalar sonucunda restorasyon işinin bir bütün olarak ele alınması kararına varıldı. Oluşturulan şartname doğrultusunda 3 kez ihaleye çıkıldı. Ancak üçünde de talep olmadığı gerekçesiyle ihale başarısızlıkla sonuçlandı.

Yaklaşık 1 hafta önce Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un başkanlığında Sivas'ta yapılan danışma kurulu toplantısında gelinen son nokta değerlendirildi. Toplantıda ilk olarak Divriği Ulucamii ve Darüşşifası için Anıt Eser Kurulu oluşturulması ve öncelikli problemlerin çözülmesi için ‘acil eylem planı' çıkarılması kararlaştırıldı. Ayrıca restorasyon işinin eskiden olduğu gibi değil de parça parça ihale edilmesi yönünde tavsiye kararı alındı. Bu kapsamda eski şartnameye göre hazırlanan ve 20 Mart'ta yapılması planlanan dördüncü ihalenin iptal edileceği belirtiliyor.

Yeni şartnamenin 1-2 ay içinde hazırlanmasını beklediklerini anlatan Vali Canpolat, uzmanların, işlerin ayrılmasının esere zarar vermeyeceği konusunda birleştiğini kaydetti. Gelinen noktada, ilk olarak drenaj ve çatı restorasyonu için ihaleye çıkılacak. Daha sonra statik çatlamalar ve arkadan yük binmesi neticesinde oluşan eserin kaymasıyla ilgili önlem alınacak. Çatı ve havalandırma problemi de daha sonra giderilecek. Bu arada valilik, bakanlıktan Ulucami için gönderilen 2,3 milyon YTL'nin bir kısmını çevre düzenlemesine ayırmak için izin istedi.

Dünya Mirası Listesi’nde
İslam mimarisinin örneklerini taşıyan Divriği Ulucamii ve Darüşşifası, 1228-1229 yılları arasında Emir Ahmed Şah tarafından yaptırıldı. İki kubbeli türbe, cami ve ona bitişik bir hastaneden oluşmakta. Yapılar, mimari özelliklerinin yanı sıra sergiledikleri geleneksel Anadolu taş işçiliği örnekleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almakta.