Sinop'un Altkatraz'ı Müze Olacak



Anadolu Selçuklu Devleti döneminde tersane olan, Osmanlı’nın son dönemlerinde 1884’te hapishaneye dönüştürülen tarihî Sinop Kapalı Cezaevi, “Adalet ve Denizcilik Müzesi” olarak kullanılacak.

Hapishanenin yaşayacağı bu dönüşüm için başlatılan restorasyon çalışmalarının ödenek yetersizliğinden yavaş ilerlediği şu günlerde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan destek geldi. Komutanlığın Personel Başkanı Tümamiral Baha Eren, Sinop Valiliği’ne gönderdiği yazıda her türlü yardıma hazır olduklarını belirterek, valilikten Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın kurumsal kimliği ve denizcilik tarihinin yansıtılmasına ilişkin obje desteğine ihtiyaç duyup duymadıklarını sordu. Yazıya cevap veren Sinop Valisi Zeki Şanal ise, restorasyon çalışmalarında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın bilgi ve tecrübesinden yararlanacaklarını belirtti.

Etrafı yüksek duvarlarla çevrili olması sebebiyle hiç kimsenin kaçamadığı, mahkumların prangaya ve zincire vurulduğu zindanları ile tanınan ve birçok türkünün kaleme alındığı tarihî Sinop Kapalı Cezaevi, bundan böyle turistik mekân olarak hizmet verecek. Yıprandığı gerekçesiyle 1997 yılında boşaltılarak, 2000 yılında halkın ziyaretine açılan cezaevi, zamanla yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline geldi. Vatandaşların yanı sıra cezaevi, film şirketlerinin de uğrak mekanlarından oldu. Ulusal bir kanalda yayınlanan ‘Köpek’ isimli dizinin bazı bölümleri geçtiğimiz yıl burada çekilmişti. Ardından da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen hapishane Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan görüşmelerde mutabakata varılarak “Adalet ve Denizcilik Müzesi’’ olarak hizmet vermesi yönünde karar çıkmıştı.

Mayıs 2005’te restorasyon çalışmalarına başlanan projenin 2005’in sonunda tamamlanması planlanırken, ödenek yetersizliği sebebiyle bitirilemedi. Denizcilik ve adaleti tanıtıcı 32 bin eserin sergileneceği projenin ne zaman tamamlanacağı ise belli değil. Şu an için de 9 km. uzunluğundaki Sinop kale ve surları röleve, restorasyon ve restitüsyon ihalesi yapılarak Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayına sunuldu. Söz konusu proje kurulda onay bekliyor. Ayrıca cezaevinin restorasyonunun durumu ilerleyen günlerde Sinop’ta toplanacak olan ‘Anıtlar Kurulu’nda açıklığa kavuşacak.

Sinop’un tarihî bir kent olması sebebiyle tarihin her döneminde tersane ve doğal liman kenti olduğunu hatırlatan Sinop Valisi Zeki Şanal, “Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile işbirliği yaparak müzeyi topluma kazandıracağız.” dedi. Sinop Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun ise cezaevinin onarım ve restorasyon çalışmalarının ödenek sıkıntısı sebebiyle durduğunu vurgulayarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın projelerine destek vermesinin kendilerini sevindirdiğini belirtti. Tosun, “Kültürel kimliğimizin parçası olan varlıklarımızı kentsel dönüşüm projeleri içerisinde korumak ve ön plana çıkarmak, turizm potansiyeli olarak hizmete sunmak bizim öncelikli görevlerimizden. O sebeple projeyi Sinop’a kazandırmak için çalışıyoruz. Bu bağlamda sadece Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan değil her kurumdan ve herkesten destek bekliyoruz.” dedi.

Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yetkilileri ise projenin büyük ve oldukça pahalı olması sebebiyle peyderpey gündeme alındığını, 13 Kasım 2005 tarihinde Sinop’ta toplanan ‘Anıtlar Kurulu’nun sadece röleve işini gündeme aldığını hatırlattı.