Diyarbakır Komşu Ülkelere Tekniker Gönderecek



Foto: Sema Kaplan (AA)

İş bulma şansının fazla olduğu için gençlerin yoğun talep gösterdiği Diyarbakır'daki meslek yüksekokulları kaliteli eğitimin ardından mezun ettiği teknikerlerle hem kentin hem de bölgenin ara eleman ihtiyacını karşılıyor.

Dicle Üniversitesi Diyarbakır Meslek Yüksekokula Müdürü Prof. Dr. Mustafa Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarında 18 bölüm ve 34 farklı dalda eğitim verdiklerini belirtti.

İşletmelerin veya işverenlerin bir teknikerde aradığı özelliklere göre müfredat hazırladıklarını ve ihtiyaca göre eleman yetiştirmeye başladıklarını anlatan Uçar, teorik eğitimin yanın da pratik eğitime de önem verdiklerini kaydetti.

Uçar, öğrencilere iyi bir gelecek sunmak için de iş dünyası ile iş birliği halinde olduklarını ve öğrencilerinin daha eğitimleri sürerken iş teklifleri aldıklarını belirterek, şöyle dedi:

''Öğrencilerimize Mısır ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden yoğun talep geliyor. Muhasebe bölümünde okuyan öğrencilerimize ise ticaret odalarından talep söz konusu. Elektronik bölümü öğrencileri için Türk Telekom ve bazı GSM şirketleri ile iş birliği halindeyiz. Mezun verdiğimiz teknikerlerimizle Diyarbakır'ın yanı sıra bölgenin de ara eleman ihtiyacını karşılıyoruz. Önümüzdeki süreçte kalifiye eleman sıkıntısı yaşayan bizim için müthiş bir pazar olacak Irak, İran, Mısır, Suriye ve Suudi Arabistan'a tekniker göndereceğiz. Bu kapsamda öğrencilerimize İngilizce ve Almanca dil eğitimi de veriyoruz.''

Uçar, talep olması halinde Diyarbakır Hipodromuna yönelik ''at yetiştiriciliği'' ve ''antrenörlük'', yerel yönetimlere yönelik de tekniker yetiştirmek için bölümler açmayı planladıklarını da ifade etti.

''MYO'lardan mezun olup da işsiz kalan yok''

Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit de toplumda 2 yıllık yüksek okullarından mezun olanların zamanını boşa harcadığı ve mezun olduktan sonra iş bulamayacağı yönünde bazı ön yargılar bulunduğuna dikkati çekerek, Türkiye genelindeki tüm meslek yüksek okullarından mezun olup da işe yerleşemeyen teknikerin bulunmasının söz konusu olamayacağını kaydetti.

Anestezi, ortez-protez, tıbbi laboratuvar ve tıbbi sekreterlik gibi bölümlerden mezun olanların 4 yıllık lisans programlarına göre çok daha rahat iş bulma imkanı olduğun kaydeden Şenyiğit, meslek yüksek okulu mezunlarının çok daha rahat iş bulabildiklerini kaydederek, şunları söyledi:

''Puanları istedikleri bölümler için yeterli olmayan öğrenciler meslek yüksek okullarını tercih etmelidir. Yüksekokul olarak 'fizyoterapi, tıbbi dokümantasyon, tıbbi görüntüleme, anestezi, diyaliz ve ortez-protez' teknikerliği bölümlerine ilave olarak ağız diş sağlığı ve diş protez teknikerliği bölümlerini açıyoruz. Bu 2 bölüm için ek yerleştirme kontenjanlarını bekliyoruz. 2 yıllık bir eğitimin ardından buradan mezun olacak tekniker gençlerimiz hızla gelişen sağlık sektöründe çok rahat bir şekilde kendilerine yer bulacaklardır. Daha az masrafla, daha kısa bir süre okuyarak, kısa yoldan iş yaşamına yön vermek isteyen tüm gençleri meslek yüksek okullarına bekliyoruz. Çünkü MYO'lardan mezun olup da işsiz kalan yok.''