Diyarbakır OSB'nin En Büyük Sıkıntısı Doğalgaz ve Demiryolu

Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, organize sanayi bölgesinin alt yapı sorununun çözümü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talep ettiklerini söyledi. DOSİAD Başkanı Aziz Özkılıç yaptığı açıklamada, Diyarbakır-Elazığ karayolunun 23. kilometresinde yer alan ve 1991 yılında yapımına başlanan Organize sanayi bölgesinde yatırımcılara arsa tahsisine 1996 yılında başlandığını belirterek, 532 hektar büyüklüğündeki bölgede toplam 133 firmanın faaliyet gösterdiğini kaydetti.
    
OSB'deki 133 işletmede toplam 4 bin 500 kişinin istihdam edildiğini, inşaat aşamasındaki 30 ve proje aşamasındaki 33 yatırımın da tamamlanmasıyla OSB'de istihdam edilenlerinin sayısının 6 bine ulaşacağını söyleyen Özkılıç, 48 firmanın da arsa tahsisi için sırada beklediğini dile getirdi. Özkılıç, sırada bekleyen yatırımcılara OSB'nin arkasındaki arsalardan yer tahsisi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte çalışma başlattıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

''OSB'ye boş arazilerden ekleme yaparak yatırımcılara arsa tahsis yapacağız. 48 firmamızın da üretime başlamasıyla OSB'de çalışanların sayısı 8 bini aşacak. Diyarbakır'ın en büyük sıkıntısının işsizlik olduğu bizimle birlikte herkes tarafından dile getiriliyor. OSB, kentin en büyük sorunun çözümüne bu denli katkı sunmasına rağmen 16 yıldır alt yapı sorunun çözülmeyişini anlamak mümkün değil. Bu büyük bir eksikliktir. Her platformda yatırımcıları Diyarbakır'a yatırım yapmaya davet ediyoruz ama hala OSB'nin altyapı sorunu var. Bu büyük çelişkidir.''

Organize sanayi bölgesinin en büyük sıkıntısının doğalgazın verilmeyişi ve demiryolu bağlantısının bulunmayışı olduğunu ifade eden Özkılıç, ''Doğalgaz boru hattı OSB'ye sadece 674 metre uzaklıktan geçmektedir. Karlis firması OSB'de 25 milyon Avro tutarında Avrupa'nın en büyük alçı ve alçıpan entegre tesisini kurdu. Ancak doğalgaz olmadığı için üretime geçmeyi erteledi. Hatta tesisi doğalgaz olmadığı için başka kente taşımayı gündemine aldı. Bunun için BOTAŞ başta olmak üzere ilgili tüm kuruluşlara başvuruda bulunduk ama doğalgaz yine de verilmedi'' diye konuştu. OSB'nin demiryoluna 3 kilometre uzaklıkta bulunduğunu ancak buna rağmen bağlantı bulunmadığını söyleyen Özkılıç, şunları söyledi:

''Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğüne sorunumuzu ilettik. Ancak buna rağmen OSB'ye demiryolu bağlantısı sağlanmadı. Bu şartlarda yatırımcılarımızın rekabet edebilmesi mümkün değil. OSB'ye doğalgaz verilmemesi Diyarbakır'a yatırımı engelliyor. Sorunumuzun çözümü için çalmadığımız kapı kalmadı. Bu nedenle Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızdan yardım istemek için randevu talep ettik. Sıkıntılarımızın çözümü için kendilerinden yardım talebinde bulunacağız. Alt yapı sorunlarımızın çözülmesi Diyarbakır'a olan yatırım ilgisini daha da artıracaktır. Çünkü altyapı sorunu olan bölgeye insanları yatırıma ikna etmek kolay olmuyor.''