Diyarbakır Surları 'Dünya Kültürel Miras' Ön Listesinde



Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünce, tarihi Diyarbakır surlarının UNESCO'nun Dünya Kültürel Miras Ön Listesine alındığı bildirildi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda düzenlenen Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Olağan Toplantısı'nda, Diyarbakır'ı ve Diyarbakır turizmini marka yapacak eserlere sahip olunduğunu, ancak şimdiye kadar sahip çıkıldığını ifade etmenin pek mümkün olmadığını söyledi.

Tarihi Surlar ve İçkale'de çok önemli kültürel tabiat varlıklarının olduğunu, bir taraftan TOKİ, bir taraftan Valilik, bir taraftan Büyükşehir Belediyesi, bir taraftan da Sur Belediyesi olmak üzere Kentsel Dönüşüm Projesi'nin uygulandığını anlatan Toprak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Diyarbakır gezisinde Surlar ve İçkale'nin ''Cumhurbaşkanlığı himayesine'' aldığını ifade ettiğini bildirdi.

Bundan sonra tüm dinamiklerin de katılımıyla hem Diyarbakır'da hem de Ankara'da seri toplantıların başlayacağını ifade eden Toprak, şöyle dedi:

''Hemen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile irtibata geçtik. Tabii ki eserler sadece Diyarbakır'ın, ülkemizin değeri değil. Önemli medeniyetler gelmiş geçmiş. UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki eserleri tüm dünyaya yayan ve ortak kullanım alanı oluşturan bir teşkilatı var. UNESCO'nun kültürel miras listesinde yer almasıyla ilgili dün Kültür ve Turizm Bakanımız, Kültür ve Tabiat Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğüne talimat verdi. Çalışmayı başlattılar ve ön listeye aldılar''.

Arada kalan tarihi eserler açığa çıkarılacak

Bundan sonra bir alan yönetim sistemi kurulacağını, bu konuda bir yönetmeliğin bulunduğunu aktaran Toprak, şunları kaydetti:

''Bunlar yapıldıktan sonra umuyorum surlar en kısa sürede Dünya Kültürel Miras Listesi'ne alınır. Bir turizm markası olabilecek, sadece Diyarbakır adına değil, tüm ülkemiz ve dünya adına bir marka şehir oluşturmanın önemini ortaya çıkarmış olacağız. Dünya Kültür Miras Listesi'ne almak himayeye almak elbette ki çok önemlidir. Bir taraftan da bunların içerisinde ne olacağı alan yönetiminde belirlenecek''.

Toprak, imar planına uymayan binaların yıkılması ve arada kalan tarihi eserlerin açığa çıkarılmasıyla ilgili önemli çalışmaların yapılacağını da belirtti.

Şimdiden bunun heyecanını hissettiğini, Alipaşa, Cevatpaşa, Lalebey mahallerinde kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığını dile getiren Toprak, bu çalışmaları yaparken oradaki vatandaşları mağdur etmeden daha iyi mekanlarda yaşamalarını sağlayacak alt yapıyı oluşturabilmenin önemli olduğuna işaret etti.

''Kent konseyleri ideolojiden uzak olmalı''

Toprak, kent konseylerinin her türlü ideolojiden uzak olarak çalışma yürütmelerinin çok önemli olduğunu, ideolojilerden uzak çalışılması halinde her şeyin daha iyi yoluna gireceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığının sağlıkta dönüşüm çalışmalarına değinen Toprak, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Irak ve Suriye gibi çevre ülkelerden de hasta alacak konuma geldiğini anlattı.

Dağkapı Semtinde bulunan hastanelerin yerine 450 yataklı kadın doğum hastanesi, 200 yataklı devlet hastanesinin yapılacağını, devlet hastanesinin kapatılmasının söz konusu olmadığını dile getiren Toprak, Dağkapı Semti'nde bulunan hastanelerin çok eski ve ihtiyaca cevap vermediğini kaydetti.

Yılbaşında çocuk hastanesini ziyaretinde 8-10 çocuğun aynı odada kaldığını gördüğünü bildiren Toprak, şöyle konuştu:

''Yeni bir bakış ortaya koymalıyız. Eski binaların onarımı için ciddi kaynaklar gerekiyor. Yıkılması ve alanın temizlenmesi lazım. Aynı alana Sağlık Bakanlığınca yeni modern hastanelerin yapılması gündemde. Orayı kapatma söz konusu değil. Diyarbakır büyüyor. Mesafeler artıyor.

Ulaştırma Bakanlığınca 30 milyon lira harcama ile Seyrantepe Kavşağı yapıldı. Önemli bir ihtiyacı gördü. Kantar Kavşağı, Diclekent Bulvarı ve Silvan yolunda da Ulaştırma Bakanlığınca 3 alt ve üst geçit yapılacak. Proje çalışmaları başladı ve bu yıl temeli atılacak''.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hafize İpek de bütün yoksulluk ve yoksunluğa rağmen tarihi varlıklara, kentin mimari yapısına, çevre ve sosyal yapısına yönelik hatırı sayılır bir farkındalık yaratıldığını söyledi.

Kentsel yapıların iyileştirilmesi, sağlıklılaştırılması, dönüşümü gibi çalışmalarda her bir kurum, kuruluş ve bireyin duyarlılık gösterdiğini belirten İpek, tarihi surların, diğer tarihi ve kültürel varlıkların restorasyonunun bugün bütün kentin ortak arzusu haline geldiğini bildirdi.