Diyarbakır Surları Restore Edilecek



Diyarbakır Surları’nın hatasız ve aslına uygun restore edilmesi için, çeşitli kurumlardan aralarında mimar, sanat tarihçisi ve inşaat mühendisi bulunan 11 kişilik teknik komisyon oluşturuldu. Diyarbakır İl Turizm ve Turizm Müdürü Songül Göksu, 1600 yıl önce Romalılar tarafından bugünkü biçimine kavuşturulan Diyarbakır Surları’nın “Anadolu İslam Tarihi”nin yazıt ve figürlerle belgelendiği, taşlara kazındığı eşsiz bir kültür varlığı olduğunu söyledi. Yaklaşık 5,5 kilometre uzunluğunda, 10-12 metre yüksekliğindeki bu anıtsal yapı bütünlüğü için 3-4 katlı değişik mimari biçimleriyle 82 burcun yükseldiğini ifade eden Göksu, Diyarbakır Kalesi’nin UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’ne geçiçi aday durumunda olduğunu kaydetti.

Kale’nin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının çok önemli olduğunu, surların onarılmasında günümüze gelinceye kadar birçok sıkıntı yaşandığını ve zaman zaman yanlış onarımlar yapıldığını belirten Göksu, surları gelecek nesillere orijinal haliyle aktarılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Harç örnekleri inceleniyor
Surların doğru ve aslına uygun restore edilmesi için Diyarbakır Valisi Efkan Ala’nın talimatıyla geniş katılımlı bir teknik komisyon oluşturulduğunu ifade eden Göksu, “Diyarbakır Valiliği Proje Uygulama Merkezi, Büyükşehir ve Alt Kademe Sur Belediyesi Proje Merkezi, Dicle Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, İnşaat ve Mimarlar Odaları, Koruma Kurulu ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden mimar, sanat tarihçisi, arkeolog, inşaat mühendisi olmak üzere 11 kişilik komisyon oluşturuldu. İlk etapta 9 No’lu burç için bir rapor hazırlanarak incelemeler yapıldı. Bu raporlar, Koruma Kurulu’na bildirildi. Geniş katılımlı bir komisyon olduğu için Diyarbakır’ın bütününde Diyarbakır surlarına sahip çıkılmasını sağlayacak. Umuyoruz bundan sonra özellikle surların onarımında bir daha hatalar olmayacak. Komisyon, onarım sırasında numuneler alıyor, bunları büyükşehirlerdeki laboratuarlara göndererek harç örneklerini inceliyor. Bire bir projeye uyulup uyulmadığı, taşların kalınlığı, ölçüleri, teknik şartnameye uyulup uyulmadığı kontrol ediliyor. Komisyon, onarımlarda suçlu bulmak amacını taşımıyor. Amaç hata bulmak değil, doğru iş yapılmasını sağlamak. Surlarımız bundan böyle hatalı onarılmayacak” diye konuştu.