Diyarbakır Surlarına Hatalı Restorasyon

Çin Seddi'nden sonra dünyanın en uzun suru olma özelliği taşıyan Diyarbakır surlarındaki restorasyon çalışmalarının hatalı yapıldığı belirlendi. Yerel Gündem 21 Tarih Kültür ve Kentleşme Grubu tarafından oluşturulan ekibin incelemesi sonucu, aslı koyu gri olan taş renklerinin açık olduğu ve normal duvar gibi örüldüğü ortaya çıktı.

Diyarbakır'ın etrafını çevreleyen 5 kilometre uzunluğunda 20 metre yüksekliğindeki surlar UNESCO tarafından dünya kültür mirasına aday gösterildi. Grup yetkilileri, dünyada tek örnek olan surların, dünya mirası olarak UNESCO'ya sunma projesine hazırlandığını belirterek, "Ancak, hatalı restorasyon yapıldığı şeklinde duyumlar aldık. Teknik bir ekiple incelemeler yaptırdık. Surlarda hatalı restorasyon yapıldığına dair rapor hazırlandı. Hatalı restorasyon UNESCO'ya gitmek için son derece önemli" dedi.

Yerel Gündem 21 Tarih Kültür ve Kentleşme Grubu'nun araştırmasının ardından surlarla ilgili hazırlanan raporun valiliğe sunulması üzerine, Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce restorasyon çalışmalarının durdurulması kararı alındı. Bu arada, Kültür Bakanlığı'nın da Diyarbakır'a bir heyet göndererek restorasyon çalışmalarını incelettiği öğrenildi. Hazırlanan raporlar bakanlıkça da değerlendirildikten sonra, gerek duyulması halinde ilgililer hakkında soruşturma açılabilecek.