Dizayn’dan Taşınabilir Fabrika



Türkiye’nin en önemli boru üreticilerinden Dizayn Grup, Sinop’ta kurduğu mobil üretim tesisi ile hidro-elektrik santralların (HES) lojistik maliyetlerini yüzde 1-2’lere kadar azalttı. Grup bu sistemle HES pazarından 50-60 milyon TL gelir elde etmeyi planlıyor.

Sinop Erfelek HES projesinde ilk örneği kurulan mobil tesisin tanıtımı toplantısında konuşan Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları, 7 yıllık Ar-Ge çalışmasını sonunda hayata geçirdikleri tesis için, “Bu sistemde borular yerinde üretiliyor. Böylece nakliye maliyetlerini yüzde 1-2’lere çektik. 400 metrekarelik alan üzerinde kurulan bu tesisle yıllık 10 milyon Avro’luk boru üretimi yapılabilir. Eski sistemde böyle bir üretim için en az 2 bin 500 metrekarelik alan ve 10 milyon Avro’luk yatırım gerekiyor. Taşınabilir sistem ile 2 milyon Avro’ya bunu yapabiliyoruz” dedi.

Sinop’taki Erfelek projesinde gerekli olan boruların taşınması için 1200 kamyon gerektiğini anlatan Mirmahmutoğulları, yerinde üretim yaparak bu sayıyı 40’lara kadar düşürdüklerini belirterek “Büyükçekmece’den 1200 kamyonun maliyeti 1.4 milyon TL, halbuki biz 2 milyon Avro gibi bir maliyetle anahtar teslim boru üretiyoruz” dedi.