Doğa Dostu Plastik Ürünler Daha Ucuz



Türkiye’de, özellikle süpermarketlerin, hem çevre, hem de insan sağlığına dikkati çekmek için "yüzde 100 doğada çözünen" poşetler kullanmaya başlamasıyla adını duyuran doğa dostu ürünlerin çeşitliliği gün geçtikçe artıyor. Alışveriş poşetlerinin yanı sıra çöp poşetleri, tıbbi atık torbaları, pipetler, galoşlar, köpük tabaklar, plastik çatal-bıçaklar, hatta pet şişeler bile artık belirlenen zaman içinde doğada tamamen çözünebiliyor. Üstelik, sanılanın aksine doğaya dost ürünlerin maliyeti diğerlerine oranla yüzde 10 daha ucuz.

Yaklaşık 5 yıldır bioçözünür ürünlerin imalatını yapan İzmir merkezli Triosel şirketinin Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Bircan Demirkapı, pazara ve şirket faaliyetlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Demirkapı, bioçözünür ürünlerin ham maddesi olan polimeri Kanada’dan getirip, Gaziantep’teki fabrikalarda ürün haline dönüştürdüklerini anlattı.

Ürünlerinin dış pazarda daha fazla tanındığını, iç pazara birkaç yıldır ürün sunduklarını belirten Demirkapı, şu an Türkiye’de ve KKTC’de pek çok süpermarket için doğada çözünür poşet ürettiklerini, çevreye duyarlı belediyeler için de doğada çözünür çöp poşetleri yaptıklarını kaydetti.

Demirkapı, bu tür ürünlerin pazar payını söylemenin zor olduğunu dile getirerek, "Yüzdelik dilimle yüzde 5’i geçmez herhalde, çünkü daha çok yeni bir pazar" dedi.

"Doğada kaybolan plastikler çocukların çok hoşuna gidiyor"

Bircan Demirkapı, doğada çözünür ürünlerin poşetlerle sınırlı olmadığını ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi: "Doğaya saygı gösteren büyük şirketler bizimle irtibat halindeler. Belediyeler de öyle. Çevreci belediyeler, farklılıklarını göstermek için mutlaka bu tür ürünleri kullanmaları gerektiğini düşünüyorlar. Söke ve Alaçatı belediyeleri için özel çöp poşetleri yapıyoruz. Aslında plastikle ilgili aklınıza gelebilecek her şeyi, çatal-bıçaktan tutun da köpük tabaklara kadar her şeyi bioçözünür hale getiriyoruz. Hatta şu an doğada çözünür pet şişe üzerinde çalışıyoruz." Hastaneler ve anaokullarından da talep aldıklarını aktaran Demirkapı, bu kuruluşların "yüzde 100 bioçözünür galoş"lara ilgi gösterdiğini söyledi.

Demirkapı, "Anaokullarından çok güzel tepkiler, geri dönüşler var. Buralarda çevreyle ilgili dersler veriyoruz. Doğada kaybolan plastikler çocukların çok hoşuna gidiyor" diye konuştu.

"Maliyet sanılanın aksine yüzde 10 daha düşük"

Demirkapı, bu ürünlerde parçalanmanın 12. aydan itibaren başladığını, 24. ayda da mikroorganizmalara bölünecek şekilde un haline geldiklerini anlattı. Talep doğrultusunda, ürünün içindeki ham madde ve miktarına bağlı olarak parçalanma süresinin tespit edildiğini kaydeden Demirkapı, şöyle devam etti:

"Daha önce bu tür ürünler patates ve nişastadan yapılmaya çalışılmış. Ama o çok pahalıya gelmiş. Bizim fiyatlarımız ise normalde üretilenlerin daha altında. Hem bioçözünür, hem daha düşük maliyet. Biz çok para kazanalım diye bu ürünleri satışa sunmuyoruz. Doğaya, insana faydamız olsun istiyoruz. Bu ürünleri benzerlerinden farklı yapan bioçözünür olması ve doğada kaybolması."

İnsanlarda bu tür ürünlerin çok daha pahalı olacağı yönünde bir ön yargı bulunduğunu aktaran Demirkapı, "Aslında doğayı kirletmeye meraklı olanlar kadar çevreyi temiz tutmak isteyenler de var. Ben doğaya dost ürünlerin maliyetinin yüzde 10 daha aşağıda olduğunu söylediğim zaman müşteriler şaşırıp kalıyor. Çünkü maliyetin daha yukarıda olmasını bekliyorlar. Bu da iyi tanıtamamaktan kaynaklı" diye konuştu.

Demirkapı, Türkiye’de doğa dostu ürünlere ilginin beklentilerinin üstünde olduğunu söyledi. Doğa dostu ürünlerin tanınırlığının artmasıyla daha fazla tercih edileceğini belirten Demirkapı, "Doğrusu 'ben bunu neden düşünemedim' diyen insanlarla çok karşılaşıyoruz. İşimizi yaparken yüzümüz gülüyor. Plastikle uğraşıyoruz ama vicdanımız gerçekten rahat, çünkü doğa dostu ürünler yapıyoruz" dedi.