Doğal 'Gaf' Müdürünün Yargılanmasına Başlandı



Ankara Birlik Mahallesi’nde 7 üniversite öğrencisinin öldüğü doğal gaz faciasıyla ilgili, eski EGO Genel Müdürü İhsan Fincan ve eski BAŞKENTGAZ Genel Müdürü Veysel Karani Demir’in de arasında bulunduğu 13 sanığın "taksirle ölüme neden oldukları" iddiasıyla yargılanmalarına başlandı.

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar İhsan Fincan, Veysel Karani Demir, Okşan Rabia Attila, Yusuf Koç, Ethem Uludağ, Mustafa Erdal Us, Mehmet Levent Kuz, Emre Kaan Karadağlı, Yusuf Büyük, Cemal Özdemir ve Haldun Aydın ve avukatları ile ölen gençlerin yakınları ve avukatları katıldı. Sanıklardan Kazım Usta ve Ferit Vanlı ise ilk duruşmada hazır bulunmadı.

Kimlik tespitlerinin ardından, Mahkeme Başkanı Hakkı Elvan, bazı sanık avukatlarının duruşmanın gizli yapılması yönünde talepleri olduğunu bildirdi. Bu talep mahkeme heyetince reddedildi.Sanıklar, sorgularında suçlamaları reddetti.

Sorumluluk abonede

Faciadan iki gün sonra istifa eden eski BAŞKENTGAZ Genel Müdürü Demir, sorgusunda, doğal gaz döşenirken, sayaca kadar sorumluluğun BAŞKENTGAZ’da olduğunu, daha sonra ise sorumluluğun aboneye geçtiğini söyledi.

Doğal gaz tesisatının ve kombilerin yılda bir kez kontrolden geçirilmesi gerektiğini belirten Demir, bunu, doğal gaz faturaları ve gazete ilanları yoluyla duyurduklarını, ayrıca facianın gerçekleştiği aboneye de yazılı olarak bildirdiklerini anlattı. Demir, doğal gaz ihbar hattına, olayın ardından telefon geldiğini ve ekiplerin olay yerine gittiğini bildirdi.

Fincan: Suçum yok

Sanık Fincan ise olay tarihinden 5 yıl önce EGO Genel Müdürü olduğunu, ardından emekliye ayrıldığını ifade ederek, faciada kusuru bulunmadığını söyledi. Sanık Demir’in, BAŞKENTGAZ’ın doğal gaz sorumluluğuyla ilgili sözlerinde yanlışlık bulunduğunu ifade eden Fincan, "Kurumun sorumluluğu, binanın sokaktaki borusuna kadardır. Sonrası kullanıcıya aittir" dedi. Sanık Ethem Uludağ da geçmişte EGO Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulunduğunu, ancak 2007’de emekli olduğunu kaydederek, suçla ilgisi bulunmadığını söyledi.

Sanık Haldun Aydın ise suç tarihinde EGO Genel Müdürlüğü Raylı Sistemler Dairesi Başkan Yardımcısı olduğunu kaydederek, olayla ilgisi bulunmadığını ifade etti.

BAŞKENTGAZ Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Büyük de kurumun görevinin, doğal gazı binaya kadar getirmek olduğunu, binaya ve dairelere doğal gaz bağlanmasının ise abonenin sorumluluğunda bulunduğunu anlattı. Abonelerini, doğal gaz sistemlerini kontrol için bilgilendirmeye çalıştıklarını söyleyen Büyük, olayın meydana geldiği daireye de bunun hatırlatıldığını kaydetti.

Sanık Mustafa Erdal Us, özel bir firmada makine görevlisi olarak çalıştığını, olayın meydana geldiği dairedeki kombinin, firmalarınca tamir edildiğini anlattı. Dairenin eski kiracılarının Kasım 2007’de kendilerini çağırması üzerine eve gittiklerini ve su kaçıran kombiyi onardıklarını belirten Us, Mart 2008’de kombi arızası nedeniyle tekrar çağrıldıklarını, bu kez de kombideki bir pompayı değiştirdiklerini ifade etti. Us, "Kombinin başka arızası yoktu" dedi.

Aileler gözyaşlarını tutamadı

Duruşmaya katılan maktul gençlerin yakınları, sanıklardan şikayetçi olduklarını belirttiler. Acılı aileler, zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadılar. Bazı sanık avukatları ise mahkemeye dilekçe vererek, sanıklar hakkında tutuklama talebinde bulundu.

Mahkeme, Cumhuriyet Savcısının da talebi doğrultusunda bu talebi reddederken, olayda kimin kusuru bulunduğunun tespiti için dosyanın bilirkişiye gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Ölen gençlerin yakınlarının tepkileri nedeniyle sanıklar, duruşmanın ardından bir süre salonda bekletildi.