Doğal Güzellikleri Mahvederek Gittiler



Marmaris'in Bozburun beldesinde bulunan 9 balık çiftliğinden 8'i Çevre ve Orman Bakanlığı'nın kararıyla Bodrum yakınlarındaki Salih Adası açıklarına taşınırken, çoğunun enkazlarını denizin dibine bırakarak gittikleri ortaya çıktı. Bozburunlu dalgıçlar ve balıkçılar, bölgede dalış yaparak deniz dibini görüntülerken şaşırtan manzarayı belgeledi.

Balık çiftliklerinin terk ettiği bölgede ahşap platformların, ağların, kafeslerin, bidon ve lastiklerin, ikinci derece arkeolojik SİT alanı olan bölgedeki binlerce amforanın üzerine döküldüğü de belirlendi. Marmaris, Bodrum, Güvercinlik köyü, Güllük kıyılarındaki balık çiftlikleri, Çevre ve Orman Bakanlığı talimatıyla bir süre önce Salih Adası açıklarına taşındı. Bozburun'da 1996'dan bu yana faaliyet gösteren 9 çiftlikten 8'i de geçtiğimiz aylarda çevreye zarar verdikleri gerekçesiyle Bodrum'a taşınarak faaliyetlerini sürdürdü. Doğasıyla göz kamaştıran Bozburun'un Çomçalık mevkiinde, ikinci derece arkeolojik SİT alanı olan bölgeden taşınan balıkçılar, havuzlarını ve kıyıdaki barakalarını da götürdü. Taşınmanın ardından bölgede kirlilik olduğunu belirleyen dalgıçlar ise deniz dibinde enkazlarla karşılaştı. Balık çiftliklerinin terk ettiği bölgede, deniz dibinde çiftliklerde kullanılan ahşap platform, ağ, bidon, lastik ve tel kafeslerin olduğu görüldü.

Dalgıçlar tepkili

Bozburunlu dalgıçlar ve balıkçılar, çiftlik sahiplerinin hem faaliyet gösterirken hem de giderken çevreyi kirlettiğini öne sürerek, "Çevre kirliliğini önlemek için kaldırıldılar ama denizin dibini kirleterek gittiler" diye konuştu.

Şener: Tablo bizi çok üzdü

Bozburun'un CHP'li Belediye Başkanı Cemil Şener, balık çiftlikleri sahiplerinin taşınırken havuzları ve kıyıdaki barakaları temizlediğini söyledi. Ancak dalgıçların yaptığı incelemede ortaya çıkan tablonun üzücü olduğunu belirten Şener, "Dalgıç arkadaşlarımızdan öğrendiğim kadarıyla deniz dibinde de atıklar kalmış. Önümüzdeki aylarda, liman çevresini temizlemek için Muğla Üniversitesi'nden dalış grubu talep edeceğiz. Grup geldiğinde liman çevresiyle birlikte çiftliklerin terk ettiği bölgeyi de tarayıp temizlemeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Ersan: Sorumlular cezalandırılsın

Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, çiftliklerin deniz dibine bıraktığı atıkların hem çevreyi hem de canlı yaşamını tehdit ettiğini belirterek, "Böyle şey olmaz. İlgili kurumlar bir an önce bunu yapanları tespit ederek ceza vermeli ve o enkazları temizletmeli" dedi. Ersan, çevre katliamının yanı sıra büyük bir ihmalin de sözkonusu olduğunu vurgularken, "Çiftlikler taşınırken kontrol edilmeliydi. Bir an önce o pislikler temizlenmeli. Bölgenin SİT alanı olduğu da göz önüne alınırsa durumun vahameti daha iyi anlaşılır" diye konuştu

Muğla Kültür Balığı Yetiştiricileri Derneği Başkanı İhsan Bozan da, "Bodrum'da da bazen bu konu gündeme geliyor. İşletmeleri uyarıyoruz. Kıyıları boşaltırken Tarım İl Müdürlüğü'nden ekip çağırıyoruz. Ekipler kıyıların temizliğiyle ilgili yaptıkları incelemenin ardından tutanak tutuyor. Marmaris'teki olayla ilgili ya tutanak düzgün tutulmuyor ya da buradaki arkadaşlar kira sözleşmeleri bittiği için açık denize tanışmayıp işi bırakıyor. Atıkları denizde kalıyor. Bunun 24 bin TL'ye kadar cezası var. Denizi kirleten bedelini ödemeli" dedi.