'Doğal Yaşam Parkı' 2008'in iİk Yarısında Hazır



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Sasalı'da kurduğu Doğal Yaşam Parkı'nda hayvanların yaşam alanlarını oluşturan barınakların inşaatları tamamlanmak üzere. Kentin bu yeni çekim merkezi, 2008'in ilk yarısında hazır olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İnciraltı'nda kurulan Kent Ormanı'nın tam karşı yönünde, kuzey aksında Kuş Cenneti ile örtüşecek bir Doğal Yaşam Parkı oluşturma çalışmalarında son aşamaya geldi. Bölgeyi sık sık gezen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Doğal Yaşam Parkı'nın hizmete girmesiyle birlikte, hem Ege Bölgesi'nden hem de tüm Türkiye'den ziyaretçilerin buraya akın edeceğini belirtti.

Gediz Nehri ile Tuzla Caddesi arasındaki 425 bin metrekare alan üzerinde oluşturulan Sasalı Doğal Yaşam Parkı'nda, hayvanların kendi doğal ortamlarına uygun mekanlarda yaşayabilmesi, projede öncelikli konulardan bir tanesi. Bu amaçla, ziyaretçilerle hayvanların aralarında kafes, tel, bariyer gibi yapay görsel ayıraçların olmaması için özel çaba harcanıyor. Barınakta, bu ayıraçların yerine, doğaya uygun bir şekilde su ve hendek gibi doğal engelleyiciler kullanılıyor. İzmir Kuş Cenneti ile de örtüşecek bölgedeki ağaçlandırma çalışmaları ise 3-4 yıldır sürüyor.

Sasalı Doğal Yaşam Parkı'nda ayrıca, farklı türlerin ayrı bölgelerde bulunması için, yürüyüş yolları ile hayvan bakım yollarının birbirleriyle kesişmeyeceği kullanışlı bir parkur hazırlanıyor. Alanın girişinde yaklaşık 500 araçlık otopark oluşturulurken, alandaki 4 adet mevcut yapı ise onarılarak kullanılabilir hale getirildi. Parkta, ziyaretçilerin hayvanları doğal ortamlarında izlemelerinin büyük bir ayrıcalık olacağını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Projeyle Kuş Cenneti, Doğal Yaşam Parkı ve Kent Ormanı'nı birlikte ele alarak kentin kuzey aksında günü birlik rekreasyon ihtiyacını görecek önemli bir mekan oluşturacağız" diye konuştu.

Hem Ege bölgesinden hem de Türkiye'nin değişik illerinden Doğal Yaşam Parkı'na ziyaretçilerin akın edeceğini belirten Başkanı Kocaoğlu, "Bu bölgede yeni bir çekim merkezi oluşturuyoruz. Ayrıca Doğal Yaşam Parkı, kentin yeşil dokusuna da önemli katkılar sağlayacak. Daha önce tek yeşil dokumuz Fuar'dı. Altarnatif olarak ilk önce İnciraltı Kent Ormanı'nı oluşturduk. Şimdi kuzeyde, Sasalı'da yeni bir dünya kuruyoruz. Doğal Yaşam Parkı bitince, kuzey aksının burada günü birlik yaşamasını sağlayacağız. Bu sayede kent merkezi de nisbeten rahatlayacak. Gaziemir'deki yeni fuar alanımızı oluşturup taşıdığımızda da, Kültürpark sadece kültür işlevini görecek ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Sasalı'daki yeni oluşumun Kuş Cenneti ile örtüşmesi ise bölgenin kalkınmasına çok büyük katkı sağlayacak. Burada Hayvanat Bahçesi'ndeki sevimli dostlarımız da doğal ortamlarında yaşama imkanına kavuşacak" dedi.