AIA Yılın Genç Mimarlarını Açıkladı



American Institute of Architects (AIA) her yıl, o sene içerisinde önemli bir sıçrama yapmış genç mimarları ödüllendiriyor. Yaşından bağımsız olarak 10 sene veya daha az bir süredir lisanslı olarak çalışan mimarlar içinde, mimarlık ortamına kayda değer katkılarda bulunmuş olanlar arasında bir seçim yapılıyor. Bu yılın altı mimarı arasında bir sıralama yapılmadı.

Michael Arad, 11 Eylül saldırılarının ardından hayatını kaybedenler için yapılacak anıt tasarımında "Reflecting Absence" (Eksikliği Yansıtmak) başlıklı projesiyle birinciliği kazandı. Ground Zero için açılan yarışmaya 5201 proje katılmıştı. "Reflecting Absence" gömülmüş havuzların bulunduğu iki büyük boşluktan oluşuyor. Ziyaretçiler yer altına karanlık bir mekana alınıyor ve en alt noktaya ulaştıklarında ince bir su duvarının arkasından büyük bir havuzu saran isim şeritleri ile karşılaşıyorlar.



James Dayton, gün ışığının tasarımın bir parçası olarak kullanımı, yenilikçi biçimler, kıvrımlar ve endüstriyel malzemelerin bir arada uygulanması gibi çeşitli yönelimleri kapsayan bir tarzı var. Minesota yakınında Crowne Plaza Hotel'in yenilenme projesini, 58.000 metrekarelik MacPhail Center of Music'i, Bookmen Lofts'u ve toplam 100.000 metrekarelik bir başka konut serisini tasarladı.


John Sangki Hong, kurucularından olduğu Single Speed Design'ın Boston'da trafik sorununa çözüm olarak geliştirilen yeni bir otoyol projesinin inşaat artıklarını kullanarak yaptığı bir konut tasarımı ile tanınıyor. Lexington'da yapımı bitmek üzere olan "Big Dig House"da 600.000 Ibs'lik geri dönüşümle ortaya çıkmış malzeme kullanıldı. John Sangki Hong, "Winterized Box" diye anılan Valentine Evleri adında bir toplu konut projesini de tasarladı.










Shannon Kraus sağlık planlaması ve tasarımı alanında özelleşmiş bir mimar. İsrail'de Hadassah Sağlık Merkezi ile Utah'taki IHC Logan Bölge Hastanesi Kadın Merkezi'nin tasarımlarını yaptı. Ayrıca mimarlık alanının içinde pek çok kurumda etkin olarak çalışmaya devam ediyor.






Soren Simonsen, sürdürülebilir ve canlı mekanlarda kentsel topluluklar için Salt Lake City'de tasarladığı Swaner projesi ilginç bir örnek oluşturuyor. Çalışmaları, ulaşımdan kentsel tasarıma kadar farklı ölçeklerde iç içe geçiyor.









Patrick Tighe, 2000 yılında Santa Monica'da Tighe Mimarlık'ı kurduktan sonra, sıradışı koşullardan işlevsel mekanlar üretmesiyle ve sürdürülebilir mimarlık konusunda inatçı tavrıyla dikkat çekti. Yine AIA ödüllü Collins Gallery, Jacobs Subterranean projesi ve son olarak da İskandinav tarzda "Black Box House" projeleriyle öne çıkan Tighe, konut projelerinin yanı sıra farklı bağlamda bir çok tasarım üretti.





Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.