Doğaltaş Sektörü Çin'e Yöneldi



Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, son 3 yılda en fazla doğaltaş ihraç edilen ülkenin Çin olduğunu, bu ülkeye 1 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediklerini bildirdi. Erdinç, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin ihracatta yıldız sektörlerinden olan doğaltaş sektörünün dünya genelindeki ekonomik durgunluk sonrasında yüzde 8'lik büyüme yakalayan Çin'i hedef pazar olarak seçtiğini, bu yıl Çin'de iki fuara katılacaklarını kaydetti.     

Türk doğaltaş sektörünün geleneksel ihracat pazarı olan ABD ve Avrupa'daki ekonomik durgunluktan dolayı Çin'e yöneldiklerini ifade eden Erdinç, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:     

''Çin'e yaptığımız ihracat son 6 yılda 6 kat artarak 112 milyon dolardan 639 milyon dolara çıktı. 2008 yılına kadar doğaltaş ihracatında ABD lider ülke iken son 3 yılda en fazla ihracat yapılan ülke Çin oldu. Hedefimiz Çin'e 1 milyar dolarlık ihracat. 2010 yılında Çin'e 595 milyon 675 bin dolara ulaşan doğaltaş ihracatımız 2011 yılında 639 milyon 31 bin dolara çıktı. Türk doğaltaş sektörü, Çin'de katılacağı iki doğaltaş ve teknolojileri fuarında kuracağı yeni bağlantılarla 2012 yılında 1 milyar dolar ihracat hedefi koydu.''     

Türkiye'nin 2011 yılında ''1 milyar 675 milyon dolarlık doğaltaş ihracatı gerçekleştirdiğini, Çin'in Türkiye'nin doğaltaş ihracatında yüzde 38'lik payla ilk sırada yer aldığını'' belirten Erdinç, ''Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin 777 milyon dolarlık doğaltaş ihracatı ile Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan birlik olduğunu, birliğin 2011 yılında Çin'e yaptığı doğaltaş ihracatının yüzde 24'lük artışla 233 milyon dolara ulaştığını'' kaydetti.