Doğaltaş Sektöründe 2010 Yılı Hedefi Yüzde 30 Büyüme



Doğaltaş sektörü, en büyük pazar konumundaki ABD'den gelen olumlu sinyaller nedeniyle hedef büyüttü. İhracatı geçen yıl yüzde 15 düşen sektör, bu yıl için yüzde 30 büyüme hedefi koydu. Sektör, bu yıl Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika, Güney Amerika ile Güney Afrika pazarlarına odaklanacak.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, yılbaşından itibaren sihirli bir el değmiş gibi taleplerde artış yaşanmaya başladığına dikkat çekerek, "Doğaltaşta Türkiye'nin en büyük alıcısı ABD. İnşaatlar başladı. Önümüzdeki dönemde madencilik ve mermer Türkiye'nin gene parlayan yıldız sektörlerinden olacak" diye konuştu.

Madencilik sektörünün doğaya zarar verdiği konusunda kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğinin aktaran Erdinç, orman arazilerinin geliştirilmesi konusunda en fazla desteği veren sektörlerin başında geldiklerini kaydederek, şöyle devam etti: "Maden sahalarının kullanıldıktan sonra rehabilite edilip orman sahası haline getirilmesi gerekiyor. Üyelerimizi konuyla ilgili yönlendiriyoruz. Kontroller yapıyoruz. Çevre ve Orman Bakanlığı ile birlikte ortak projeyi götürüyoruz.

Çevreciler çevre boyutunda, ormancılar orman boyutunda konuyu ele aldı. Biz de finansman ve yapım boyutunda rehabilitasyonu yapıyoruz. Bunu yapmak zorundayız. Çünkü devlet bizden bu konuda taahhütname alıyor. Yapmadığımız takdirde kendisi yapıyor o teminattan kesiyor. Kaçışı yok. Madencilerin yapacağı yeni ormanlar sayesinde bundan sonra açılacak her yeni maden alanlarının en az 10 katı kadar orman alanı yaratılmış olacak. Biz üzerinde çalıştığımız alanın iki katı kadar alanda ağaç dikiyoruz."