Doğaltaş Sektöründe Rekor İhracata Rağmen Yüzler Bir Türlü Gülmüyor

Türkiye ihracatının artış hızının üzerinde bir artış hızı yakalayarak 2006 yılı sonunda 1 milyar 27 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşan doğaltaş sektöründe yüzler gülmüyor. Doğaltaş sektöründe ihracatın maliyetine yapılır hale geldiğini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, pazarda müşteri kaybetmemek için çalıştıklarını söyledi.

Muğla Üniversitesi Yatağan Meslek Yüksekokulu ve Muğla Mermerciler Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen, "Madencilik Sektörü ve Muğla Mermerleri" konulu panelde konuşan Erdinç, ekonomide makro gelişmelerin iyi olmasına karşın mikro ekonomik dengelerin iyi olmadığını YTL'nin aşırı değerli olması nedeniyle doğaltaş sektörünün fiyat tutturmada zorlandığını belirtti. Yaklaşık 5 yıldır döviz kurlarının yerinde saydığına işaret eden Erdinç, "Bu durumun yüzde 98 yerli girdi kullanan doğaltaş sektörüne tahribatı büyük oldu. Yerli girdi kullanım oranı yüksek olan ve montaj sanayi sektörlerine göre birim yatırım maliyetinde 8 kat istihdam sağlayan doğaltaş sektörü için destek istiyoruz. Teşviklerin bölgesel değil sektörel olarak uygulanmasını istiyoruz" diye konuştu.

Dünya'da 2006 yılında 90 milyon ton civarında ham doğaltaş üretimi yapıldığını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Onargan ise, bu rakamın 2025 yılında 320 milyon tona çıkmasının beklendiğini kaydetti. Dünya doğaltaş ticaretinin parasal tutarının 10 milyar dolar civarında olduğunu anlatan Onargan, "Bunun yüzde 10'u Türkiye tarafından gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin üretimi ve ihracatı son 5 yılda hızla artmış olup önümüzdeki süreçte de hızla artması beklenmektedir" dedi. Doğaltaş ürünlerinin amacına uygun kullanılması halinde insan can ve mal güvenliği, bitki ve hayvan varlığı ile çevreye zarar vermeyeceğini, diğer bir ifadeyle ürünün güvenli bir ürün olduğunu gösteren CE işareti veren akredite olmuş bir laboratvuar eksikliği olduğunu belirten Onargan, gerekli altyapının Türkiye'de bir çok üniversitede bulunduğunu bu dinamiklerin harekete geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan ise, Muğla'nın önemli bir mermer ve doğaltaş merkezi olduğunu, Muğla'da turizmden sonra ikinci büyük sektörün doğaltaş sektörü olduğunu söyledi. Türkiye'nin 2006 yılında gerçekleştirdiği 1 milyar 27 milyon dolarlık doğaltaş ihracatının 230 milyon dolarlık diliminin Muğla mermerlerinin ihracatından elde edildiğini anlatan Ercan, ABD, Çin, Almanya, İngiltere, Suudi Arabistan, Fransa, Kanada gibi belli başlı ülkelerin aralarında bulunduğu 40 civarında ülkeye Muğla'dan ihracat yapıldığını sözlerine ekledi.

Yatağan Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen panel için Muğla'ya giden Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, Muğla Valisi Temel Koçaklar ve Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün'ü makamlarında ziyaret etti.