Doğaltaş Sektörünün En Büyük Sorunu Düşük Fiyatlar



Burdur Valiliği, Burdur Mermerciler Derneği, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası ile sektördeki 11 kuruluşun işbirliğiyle düzenlenen ve doğaltaşın ekonomideki yeri ile çevresel etkilerinin ele alındığı konferans, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu'nda yapıldı.
    
Konferansta konuşan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Özer, Türkiye'nin 2010 yılının 11 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 51 artırarak 3 milyar 300 milyon dolara çıkardığını bildirdi. İhracatı bir önceki yıla göre en fazla artan sektörün doğaltaş ve mermer olduğunu vurgulayan Özer, ''ABD'nin doğaltaştaki en büyük tedarikçisi Türkiye. Ama fiyatların çok düşük olması en büyük sorunumuz. Kar edebilmek için ton başına 900 doları bulmalıyız ama şu an 650 dolara satış yapıyoruz. Biz başka ülkelerle rekabet edeceğimize kendimizle rekabet ediyoruz'' diye konuştu.
    
Türkiye Mermer, Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Onur da, mermerde Türkiye'nin kapasitesinin çok yüksek olduğunu, yıllarca işlense de yine bitirilemeyeceğini söyledi. Son yasalarla birlikte madeni faaliyetlerin farklı bir yola girdiğine işaret eden Onur, şöyle konuştu:

''Ne kadar karşı çıksak da bu yola girildi. Dün yaptığımız madenciliği ve mermerciliği bugün yapamayacağız. O yüzden kendimize çekidüzen vermemiz lazım. Öncelikle artığımız olan hafriyatın organizasyonunu yapmamız lazım. Ama çevrecilerin de mermer artığının hayata bir zararı olmadığını yalnızca görsel kirlilik oluşturduğunu bilmesi lazım.''
    
Dünya rezervlerinin yüzde 40'ı Türkiye'de
    
Burdur Valisi Süleyman Tapsız da, dünya mermer rezervinin yüzde 40'ına Türkiye'nin sahip olduğunu ve bugünkü tempoyla dünya tüketimini 80 yıl karşılayabilecek kapasitesinin bulunduğunu bildirdi. Tapsız şunları söyledi:
    
''Uzun yıllar ilk günkü halini koruyabildiği için eskiden beri doğaltaşlara önem veriliyor. Türkiye'de 2 bin 100 mermer ocağında yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Ülkemizde doğaltaş ihracatı büyük bir atılıma geçti. İhracatımız son 25 senede 625 kat arttı. Ancak tüm dünya rezervlerinin 3'te birinin bulunduğu ülkemiz henüz bu işin pazar payının 3'te birini alamıyor. Bu da sektörde hala yapılacak işlerin olduğunu gösteriyor.''
    
Burdur'da yıllık 4 milyon metrekare mermer satıldığının altını çizen Tapsız, bu sayede 300 milyon dolarlık ihracat yapıldığını vurguladı. Sadece bir yıl içinde kentte 22 yeni maden ocağının açıldığını belirten Tapsız şöyle devam etti:
    
''Burdur, mermer açısından zengin alanlara sahip. En büyük ekonomik alan. Ama sadece hammaddeyi satmamalıyız. Üretip yüksek karla ihraç etmeliyiz. Atıklarının bile toz, parça mozaik olarak kullanılması mümkün olan böyle değerli bir kaynağı en iyi şeklide değerlendirmeliyiz. Valilik olarak sektörün gelişmesi, ilimize yatırımcıların çekilmesi, ihracatın artması için elimizden gelen desteği sağlayacağız.''
    
''Yüzde 85'i ihraç ediliyor''
    
Burdur Mermerciler Derneği Başkanı Ali Gür ise, özellikle ''Burdur Beji'' diye anılan mermer türüyle dünyada ün yapan Burdur'da 70 mermer ocağı ile 100 mermer fabrikası bulunduğunu kaydetti. Burdur'da çıkan mermerin yüzde 85'inin ihraç edildiğini vurgulayan Gür, yıllık 300 milyon dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi. Ocaklarda 2 bin, fabrikalarda ise 2 bin 250 kişinin çalıştığının altını çizen Gür, sektörün sorunlarının çözümü için tüm kesimlerin destek olması gerektiğini söyledi.