Doğaltaş Sektörünün Hedefi Hindistan



Yazılı bir açıklama yapan Arslan Erdinç, Hindistan'da düzenlenen 'Dünya Doğaltaş Kongresi'nde konuyu gündeme getirdiklerini ifade ederek; Hindistan'ın doğaltaş ihtiyacının 180 bin tonluk kısmını Türk doğaltaş sektörünün karşıladığını, kotanın kaldırılması ya da artırılması halinde ihracatın artabileceğini bildirdi.
     
Kalsiyum karbonat içerikli doğaltaşlarda Türkiye'nin dünya lideri olduğuna işaret eden Erdinç, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

''Hindistan'a doğaltaş ihracatımız 2012'de yüzde 33'lük artışla 50 milyon 568 bin dolara çıktı. Hindistan doğaltaş ithalatındaki kotayı kaldırdığı takdirde bu rakam kısa sürede 4-5'e katlanabilir. Hindistan'a Türkiye'nin gerçekleştirdiği 180 bin ton ihracat, Hindistan'ın toplam ithalatının yüzde 25'i olmakla birlikte çok küçük bir rakam. Türkiye'de 3-4 tane doğaltaş firmasının kapasitesi ile sınırlı bu rakamın arttırılması gerekir.

Hindistan Devlet Başkanı Politika Danışmanı Milletvekili Prof. H. N. Sharma ile bu konuları detaylı olarak görüştük. Bundan sonraki süreçte temaslarımız sürecek. Kotanın kalkması için destek olacağı sözünü aldık. Türk doğaltaş sektörünün potansiyelini yerinde görmesi için Türkiye'ye MARBLE Fuarı'na davet ettik. Kendisini İzmir'e gelecek ve sektörün potansiyelini yerinde görecek. Bu da Türkiye-Hindistan ticari ilişkilerine büyük katkı sağlayacak.''