Doğaltaşçılardan ABD'deki Durgunluğa Yeni Pazar Formülü

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), dünyanın en büyük mermer ve doğaltaş fuarı olarak gösterilen Verona MARMOMACC Mermer, Taş ve Teknolojileri Fuarı’na yaklaşık 190 kişilik bir heyetle katılıyor. İhracatçılar, ABD'de de mortgage krizi nedeniyle durgunluk tehlikesine karşılık 3-7 Ekim tarihlerinde yapılacak fuarda yeni pazarlara ulaşma yollarını arayacak.

EMİB Başkanı Arslan Erdinç, Verona Fuarı’na katılarak dünyadaki en son teknolojik gelişmeleri ve modayı sektör mensuplarının takip edebilmesini sağlamak istediklerini aktardı. İtalya’nın doğaltaşta dünya modasını belirleyen ülke olduğunu söyleyen Erdinç, Türk ihracatçısı için fuarın öneminin bu yıl daha fazla olduğuna dikkat çekerek "Doğaltaş ihracatının yüzde 85’ini yaptığımız ABD pazarında, mortgage krizi nedeniyle çok ciddi durgunluk tehlikesi var. Bu da farklı pazarlara yönelme zorunluluğunu ortaya koyuyor. Yeni pazarlara ulaşmada en önemli organizasyonlardan biri de bu fuar. Çünkü bu fuar dünyanın her yerinden gelen tüccarları, alıcıları, satıcıları buluşturuyor" dedi

Vizyonumuz gelişiyor
Erdinç, Verona'nın doğaltaş konusunda dünyanın en büyük fuarı olduğunu söyleyerek "Burada dünyadaki en son teknolojileri, yeni trendleri görme fırsatı buluyoruz. Sanayicimizin, ihracatçımızın vizyonu genişliyor. Son dönemde firma sahiplerinden bu tür organizasyonlara üretim müdürlerini, ustabaşılarını göndermelerini istedik. Heyette bu insanlar da bulunuyor” diye konuştu.

Erdinç, Türkiye Milli Katılım Organizasyonu İZFAŞ tarafından yapılan fuara EMİB üyesi doğaltaş ihracatçılarının yanı sıra Ege Bölgesi illerinden vali, milletvekili, belediye başkanı, ilgili kurumlardan bürokratlardan oluşan bir heyet ile katılacaklarını kaydetti.

İhracatın yarısı Ege'den
Doğaltaş sektörünün Türkiye’de yerli girdi kullanım oranı en yüksek sektörlerin başında geldiğini kaydeden Erdinç, “Bizde enerji dışında tüm girdiler yerli. Ürettiğimiz katma değerin tamamına yakını yurtiçinde kalıyor. Ama dolar kuru son dönemde bizi perişan ediyor. İthalata dayalı sektörlerle aynı kategoride değerlendirilmek istemiyoruz. Net döviz girdisi sağlayan sektörlere özel teşvik uygulanmalı" şeklinde konuştu.

2006'da Türkiye'nin doğaltaş ihracatı 1 milyar 21 milyon doları aştı ve rakamın 515 milyon 512 bin dolarlık dilimi Ege Maden İhracatçıları Birliği üyesi firmalar tarafından gerçekleştirildi.