Doğan Hasol'dan "20. Yüzyıl Türkiye Mimarlığı"



Kuruluş amacı mimarlık ortamına kalıcı katkılarda bulunmak, düşünsel ve teknik konularda yaygın bir bilgi paylaşım ortamı sağlamak olan ve 1973 yılından bu yana kesintisiz olarak sürdürdüğü çalışmalarıyla ülkemizin mimarlık yayıncılığı alanında önemli bir yere sahip olan YEM Yayın, başta üniversite öğrencileri ve akademisyenler olmak üzere konuya ilgi duyan herkesin katılımına açık olarak düzenlediği YEM Yayın Söyleşiler Dizisi’nde bugüne kadar Mimar Cengiz Bektaş, Prof. Doğan Kuban, Mimar Murat Germen ve Prof. Dr. Reha Günay'ı konuk etti.

Türkiye mimarlık camiasının değerli isimlerinden Doğan Hasol ile devam eden söyleşiler bu kez, 20. yüzyıl Türkiye’sinden seçkin mimarlık örneklerini ve dönemin mimarlık akımlarını konu alıyor.

Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleşecek söyleşide Hasol, genç mimar adayları ile 19. yüzyıl sonlarından günümüze uzanan süreçte Türk mimarlığına damgasını vuran mimari yönelimlerin gelişim öyküsünü paylaşacak.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Doğan Hasol
Dr. Y. Müh. Mimar

1937’de doğdu. 1956’da Galatasaray Lisesi’ni, 1961’de İTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi, bir süre aynı fakültede asistanlık yaptı. 1961’de daha öğrenciyken Mimarlık ve Sanat Dergisi’ni çıkaran gruba katıldı. 1965-66’da Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin Sekreter Üyeliği’ni, 1966-69 arasında da Oda’nın dergisi MİMARLIK’ın Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurullarında görev aldı.

1968’de bir grup arkadaşıyla birlikte, yapı alanında bir bilgi merkezi olan Yapı-Endüstri Merkezi’nin kuruluşunu gerçekleştirdi. YEM’in üyesi olduğu Uluslararası Yapı Merkezleri Birliği (UICB)’nin 1989 ve 1992’de üçer yıllık dönemler için başkanlığına seçildi; başkanlığı sona ererken kendisine UICB Genel Kurulu kararıyla onursal üyelik verildi. Yapı-Endüstri Merkezi’nin başında olduğu 41 yıllık süre içinde, YEM’in bilgi merkezi işlevi doğrultusunda YAPI Dergisi’nin yanısıra, başta Yapı Kataloğu olmak üzere mesleki kataloglar ve mimarlık kitaplarının yayımlanmasına, kurslar, konferanslar, seminerler, sergiler düzenlenmesine, YEM Kitabevi’nin ve Sanal Mimarlık Müzesi’nin kurulmasına öncülük etti; 1978’den itibaren Yapı Fuarlarının gerçekleşmesini sağladı. Yayın etkinlikleriyle, Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin 1994-95 dönemi Basın-Yayın Ödülü’nü kazandı.

Serbest mimarlık çalışmalarını eşi A. Hayzuran Hasol ve kızı Ayşe Hasol Erktin ile birlikte kurdukları HAS Mimarlık grubu içinde sürdürmektedir. Bu kapsamda eşi ile birlikte, yapı dalında, Mimarlar Odası’nın 1990 Ulusal Mimarlık Ödülü’ne değer görülmüştür. Katıldığı bazı yarışmalarda ödül ve mansiyon kazanmış, ulusal yarışmaların yanısıra, Ağa Han Mimarlık Ödülü, World Architecture Festival (WAF) ve Archiprix International gibi uluslararası yarışmalarda jüri üyeliği yapmıştır.

İlk baskısı 1975 yılında çıkan ve 12 kez basılan “Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü” ile, daha sonra yayımlanan İngilizce-Fransızca-Türkçe ve İngilizce-Türkçe-İngilizce Mimarlık ve Yapı Sözlükleri önemli kaynak yayınlar olmuştur. İngilizce-Fransızca-İngilizce olarak hazırladığı bir sözlük de Fransız yayınevi Le Moniteur tarafından “Architecture et Bâtiment/ Architecture and Building” adı altında 1997’de Paris’te yayımlanmıştır. Hasol’un ayrıca, “Yağma Var!”, “Her Şeyin Mimarı Var”, “Mimarî İzlenimler”, “Galatasaray’da Düşler/Gerçekler”, “Anılar Kuşlar Gibidir”, “Mimarlık Cep Sözlüğü”, “Mimarlar Dik Durur!” ve “Aferin Desinler Diye…” adlı kitapları ve dergilerde, gazetelerde yayımlanmış çok sayıda mesleki makalesi bulunmaktadır.

Hasol, 1990-96 arasında Galatasaray Spor Kulübü yönetiminde 2. Başkan olarak görev almış; 1997'den sonra Cumhuriyet Gazetesi’nde haftalık spor yazıları yayımlanmıştır. Bütün yazıları kişisel web sitesinde toplanmıştır. 2002-04 arasında IMSAD İnşaat Malzemesi Sanayicilieri Derneği’nde, 2004-05 döneminde Mimarlık Vakfı’nda, 2009-11 arasında da İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nde başkan olarak görev almıştır.

Kendisine, 1998 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nce “Fahri Doktor”, 1999’da Yıldız Teknik Üniversitesi’nce, 2012'de İstanbul Kültür Üniversitesi’nce “Onursal Doktor” unvanı, 2000’de Mimarlar Odası’nca “Mesleğe Katkı Başarı Ödülü”, 2007’de de Beykent Üniversitesi’nce “Mimarlık Onur Ödülü” verilmiştir.