Doğan Kuban’ın ‘Kaybolan Kent Hayalleri Osmanlı Sarayları’ Adlı Kitabı Okuyucusuyla Buluştu!



Çoğunluğu İstanbul Boğazı ve Haliç’in her iki yakasında bulunan sarayların özgün mimarilerine ilişkin yorumları ve restitüsyon çizimleri kapsayan Prof. Doğan Kuban’ın ‘Kaybolan Kent Hayalleri Osmanlı Sarayları’ adlı eseri YEM Yayın aracılığıyla okuyucuyla buluşuyor.

Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi’nin yayıncılık faaliyetlerini yürüten YEM Yayın, dünyaca ünlü mimarlık tarihçisi Prof. Doğan Kuban’ın, ‘Kaybolan Kent Hayalleri Ahşap Saraylar’ adlı eserinin 2. baskısını, kitabın kapsamını daha iyi ifade edeceği düşüncesiyle ‘Kaybolan Kent Hayalleri Osmanlı Sarayları’ adıyla güncelleyerek yayımladı. 

Dünyadaki hiçbir yapı geleneğinde eşi olmayan bu büyük Türk konutlarının cephe restitüsyon çizimleri uzun soluklu bir çalışmanın ardından Prof. Doğan Kuban tarafından hazırlandı ve Orhan Çakmakçıoğlu tarafından renklendirildi.

Doğan Kuban, Türkçe ve İngilizce ayrı ciltlerde basılan ‘Kaybolan Kent Hayalleri Osmanlı Sarayları - Vanished Urban Visions Ottoman Palaces’ adlı eserinde bugün izlerine ancak yabancı gezginlerin gravür ve fotoğraflarında rastlanan sarayları ‘görünür’ kılma çabasını yansıtıyor. Çalışmasını “ahşap sarayların taşıdığı estetik mesajı anlamaya çalışmak” olarak niteleyen Kuban, bu kitaptaki Osmanlı saraylarını bir gezi kitabının desenleri olmaktan çıkarıp, onları daha ayrıntılı 1/100 ölçekli restitüsyon çizimleri aracılığıyla, inşa edilmiş yapı imgeleri olarak sunmayı deniyor. Kitabın birincil amacının bu olduğunu ifade eden Kuban daha uzun vadede, dünya mimarlığında eşi olmayan bu yapıları daha iyi incelemek için çalışmanın teşvik edici bir uygulama olacağına inanıyor.

“İstanbul'da Büyük Saray Sorunsalı, Ahşap Saray Geleneği İçinde Kasırlar, Kent Duvarı Olarak Büyük Saraylar, Dünya Saray Mimarisi Kavramı İçinde Osmanlı Sarayları, Sarayların Kullanımı, Sarayların Kadın Patronları” gibi başlıklar altında söz konusu tipolojileri çeşitli bağlamlar içinde değerlendirilen ‘Kaybolan Kent Hayalleri Osmanlı Sarayları’nda; Beşiktaş Sarayı, Hatice Sultan Sarayı, Beyhan Sultan Sarayı, Göksu Kasrı, Topkapı Sahilsarayı ve Yasinci Yalısı gibi örnekler yer alıyor.

KİLSAN Kil Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin desteğiyle basılan kitaba tüm seçkin kitabevlerinden, YEM Kitabevi’nin Beşiktaş ve Fulya’daki mağazalarından ve www.yemkitabevi.com internet adresinden ulaşılabilir.

Kaybolan Kent Hayalleri Osmanlı Sarayları -Vanished Urban Visions Otoman Palaces / YEM Yayın

Güncellenmiş 2. Baskı, İstanbul, Aralık 2010

Yazar : Doğan Kuban

Çeviri : Adair Mill

Dili : Türkçe-İngilizce (Ayrı Ciltler)

Boyut : 31,5 x 27,5 cm

Sayfa : 120

Sert kapak, siyah-beyaz gravürler ve renkli restitüsyon çizimleri

Kitabı yem.kitabevi.com’dan satın almak için tıklayınız.