Doğası En Az Korunan Doğu Anadolu

Türkiye'de doğa çalışmaları alanında faaliyetler yürüten Doğa Derneği'ne göre, bugüne kadar Türkiye'de 266 Önemli Doğa Alanı (ÖDA) tanımlandı ve bu alanlar Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 19'unu oluşturuyor. 14 milyon 894 bin 169 hektarlık bir alanı kaplayan bu önemli doğa alanlarının yaklaşık yüzde 80'inin henüz hiçbir koruma statüsü bulunmadığı gibi bu alanlar etkili bir şekilde yönetilmiyor.

Harita ile endemik tür içeren alanlar belirleniyor
Türkiye'nin, tüm ÖDA'ların zaman içerisinde uygun bir koruma statüsüne kavuşturulması ve Avrupa Birliği'nin Kuşları Koruma Yönetmeliği (79/409/EEC) ile Habitatları Koruma Yönetmeliği (92/43/EEC) kapsamında katılması gerekliliğine işaret eden Natura 2000 Doğal Alanlar Ağı'na dahil olması gerekiyor.

Derneği'nin sitesinde yer verilen haritada ÖDA'lar içerisinde kırmızı ile gösterilen alanlar yeryüzünde başka hiçbir noktada yaşamayan ve bu alan içinde de nesli tehlike altında olan bir ya da daha çok canlı türü yer alıyor. Son derece özel konumları gereği bu alanlar "Sıfır Yok Oluş Alanları" (AZE (Alliance for Zero Extinction) olarak tanımlanıyor.

Harita çalışmasında Türkiye'deki "Sıfır Yok Oluş Alanları"nı belirlemek için bitki, balık, kelebek, memeli, sürüngen, amfibi türleriyle ilgili verilerin büyük kısmı bir araya getirildi. Haritada aynı zamanda tam olarak hangi bölümlerinde ne tür koruma çalışmalarının yapılması gerektiği henüz tam olarak ortaya konmamış "Ekocoğrafyalar"ın da sınırları sunuluyor.

En iyi korunan İç Anadolu, en az korunan Doğu Anadolu
Türkiye'deki 5 Ekocoğrafya, içerdikleri geniş ve el değmemiş doğal alanlar, zengin yaban hayatı, nadir ve endemik canlı çeşitliliği ve çok sayıda canlının geçiş yolları üzerinde olmaları nedeniyle, yeryüzünün en özel doğa parçalarından biridir.

Önemli Doğa Alanları'nın 2 milyon 955 bin 666 hektar ile en çok yer kapladığı ve koruma boşluğunun en düşük olduğu bölge İç Anadolu Bölgesi'dir. Bu bölgedeki Önemli Doğa Alanları'nın kapladığı bölgenin yüzde 35'i koruma altındadır. Koruma boşluğunun en büyük olduğu bölge ise yüzde 92 oranıyla Doğu Anadolu'dur.