Doğayı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı Hazır



Türkiye'nin, AB uyum sürecinde çevre alanındaki mevzuat yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığınca hazırlanan kanun taslağının Başbakanlığa sunulduğu bildirildi.
    
Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB uyum sürecinde çevre alanındaki mevzuat uyumlaştırma ve uygulamaya dönük yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı olarak doğayı ve biyolojik çeşitliliği koruma kanun taslağı hazırladıklarını söyledi.
    
''Hazırladığımız, doğayı ve biyolojik çeşitliliği koruma kanun taslağını Başbakanlığa sunduk'' diyen Eldemir, kanun taslağının Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından da Bakanlar Kurulu'na sunulacağını belirtti.
    
Taslağın Bakanlar Kurulu'nda imzalandıktan sonra TBMM'ye gönderileceğini ifade eden Eldemir, şunları söyledi:
   
''Tabii çevreyi koruma yönünden mevzuatta çok karışıklık var. Farklı yorumlara neden olabilecek ifadeler var. Bu farklı yorumlardan hareketle farklı uygulamaları görüyoruz ve bu da bizi rahatsız etti. Bunları asgariye indirecek bir kanun taslağı hazırladık. Kanun çıkar çıkmaz ilgili yönetmelikleri çıkaracağız.
    
Kanun taslağı ile koruma konusunda AB mevzuatı çerçevesinde aynı statüyü getirmeye çalışıyoruz. O zaten süreci tamamlamak için yapılması gereken bir iştir. Aynı zamanda bizim uluslararası taraf olduğumuz çevre, tabiatın korunması ile ilgili sözleşmelerimiz var. Bu sözleşmelerde sorumluluklarımız var. Kanun taslağıyla Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerdeki sorumluluklarını yerine getirmiş oluyoruz. Ayrıca, çevre koruma mevzuatındaki karışıklıkları da ortadan kaldırıyoruz. Önemli olan sürdürülebilir bir şekilde koruma, kullanma dengesini sağlayacak tedbirleri almak. Bunu da sağladığımızı düşünüyoruz.'' (AA)