Doğu Karadeniz Turizm Mastır Planına Tepki



Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Doğu Karadeniz Turizm Mastır Planı’nda Trabzon ve Rize ön plana çıkarılırken Giresun'un ''es geçildiğini'' öne sürdü.

Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, bir firma tarafından hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan planda Giresun'un sahipsizliğinin her zaman olduğu gibi bir kez daha görüldüğünü savundu.

Mastır Planı ile ilgili süreçte görüş ve önerilerinin dikkate dahi alınmadığını ifade eden Aksu, şu ifadelere yer verdi:
''Giresun Belediyesi olarak plan eleştirilerini yazılı olarak Giresun Valiliği'ne ve Trabzon'da düzenlenen değerlendirme toplantısında sunmamıza rağmen eleştiri ve önerilerimizin hiçbirinin planda yer almadığını gördük. Planda düzeltilmesi istenen politikalar bir yana, ilçelerimizin adının yanlış yazılması gibi yazım hataları bile düzeltilmemiştir.''

Aksu, bir süredir Giresun'un devlet yatırımlarını alamaz, sadece 'geçilen kent' durumuna getirildiğini öne sürerek, şunları kaydetti:
''Doğu Karadeniz Turizm Master Planında Trabzon ve Rize ön plana çıkarılırken Giresun'un es geçilmesi bizleri üzmüştür. Plan hazırlığı sürecinde Giresun'un kurum ve kuruluşları ile yeterli bilgi alışverişlerinde bulunulmamıştır. İlimiz kuruluşları bu plana gönüllü olarak ve ancak ısrarla takip ederek katkılarını sunabilmiştir. Planda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mart ayında temel atma sözü verdiği Ordu Giresun Havaalanı (OR-Gİ) ulaşım politikalarında gereksiz görülmüştür. Karadeniz'in üzerinde tek insan yaşayabilen adası konumundaki Giresun Adası yok kabul edilirken, Ordu'daki bir kaya parçası Karadeniz'in tek adası olarak turizm planına dahil edilmiştir. Daha birçok konuda Giresun'u mağdur eden bu turizm planı bu yıl açılması beklenen Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın hibe programlarına, gelecekte Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) yatırım programlarına, Kültür ve Turizm Bakanlığı teşviklerine, ayrıca AB hibelerine altlık oluşturacaktır. Bu durumda Giresun'un turizm beklentilerini karşılayacak yatırımların kentimize gelmesi uzunca bir süre mümkün gözükmemektedir.''