Doğu Kışla Parkı Güneş Enerjisi ile Aydınlatılıyor



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, alternatif enerji üretiminde bir ilke imza atarak, Doğu Kışla Parkı'nın bütün aydınlatmasını kurduğu güneş enerjisi panelleriyle sağladı. Kurulan sistem ile gündüz biriken enerji, gece aydınlatma ve havuz ışıklandırmasında kullanılıyor. Son yıllarda enerji alanında yaşanan sıkıntı yetkilileri yenilenebilir kaynaklara yönelmeye itti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de mevcut enerji azlığını ve enerji kirliliğini dikkate alarak Doğu Kışla Parkı'nda 500 metrekarelik alanda Türkiye'nin en büyük güneş enerji santralini kurdu. Futbol tribünlerinin üstüne kurulan ve 31 kv enerji üretim kapasitesine sahip olan enerji panelleri sayesinde park aydınlatması, şebekeye bağlı kalmadan, temiz enerji üretim sistemiyle sağlandı.

Paneller hakkında bilgi veren Kocaeli Park ve Bahçeler Müdürü Ahmet Özkaraslan, enerji santralinin kurulum aşamasında biraz pahalı olduğunu; ancak sonraki zamanda santralin maliyetinin kat kat fazlası tasarruf sağladığını söyledi. "Bu proje ile en önemlisi bağımsız bir enerjimiz oldu. 21. yüzyılda yaşanan enerjiyi elde etme mücadelesine baktığımızda bu projenin önemi küçümsenemez." diyen Özkaraslan şöyle devam etti: "Bu panellerle şehir şebekesine bağlı olmaksızın, enerji üreteceğiz. Bu aşamada sadece park aydınlatılması ve havuzlarda bu panellerden yararlanılacak."

Proje kapsamında Doğu Kışla Parkı'na ayrıca LED (Işık yayan diyot) aydınlatma armatürleri de kuruldu. LED'li aydınlatma armatürlerinin en büyük avantajları bakım gerektirmeden 10 yıllık ömre sahip olmaları ve diğer armatürler ile karşılaştırıldığında en az dört kat daha tasarruflu olmaları. Doğu Kışla Parkı'nda kurulan güneş enerjisi sistemi ile elektrik kesintilerinde parkta elektrik sorunu yaşanmayacak ve park bu sayede afet merkezi olarak kullanılacak.