Doğu'ya 35 Milyar Liralık Yatırım Paketi



Başbakan Binali Yıldırım’ın bugün açıklaması beklenen Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik ‘sosyal ve ekonomik paket’, hummalı bir çalışmanın ardından hazırlandı. TBMM’nin bayram sonrası çalışmasında yasal düzenlemeye dönüştürülecek paketten ‘cazibe merkezleri, fabrika desteği, yeni konut, yeni sosyal yardım ve tarımsal yatırımlar’ çıkacak. Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, hükümetin, Meclis’e göndereceği düzenlemenin ikinci ayağında ise terör örgütlerine destek veren belediyeler, STK’lar ve medyaya yaptırımlar içeren ‘cezai’ düzenlemeler olacak. Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından ‘Sosyal ve Ekonomik Paketi’, terörden mağdur olan bölge halkının yaralarının sarılması üzerine kuracak. Bu açıklamada dile getirilecek düzenlemeler, yasa metnine dönüştürülerek TBMM’ye gönderilecek ve en genç 15 Ağustos’a kadar yasalaştırılacak.

İşte bugün açıklanacak pakette yer alması beklenen düzenlemeler:

-5 yıl sürecek ve yaklaşık 35 milyar lirayı bulacak bir üretim ve altyapı projesi hayata geçirilecek.
-Bütün bölge illerini kapsayan 4 cazibe merkezi oluşturulacak.
-Devlet bölgeye fabrikalar yapacak, özel sektör işletecek.
-Üretilenlere 5 yıl alım garantisi verilecek ve devlet satın alacak.
-Bu fabrikalarda teknolojik ürünler hariç kamu, devlet ne tüketiyorsa hepsi ürettirilecek.
-Bölgede yeni baraj ve yeni sulama projeleri duyurulacak.
-TOKİ’nin Silopi’de inşaatlarına başladığı, diğer yerlerde ise zarar tespiti çalışmalarının tamamladığı projeler hakkına bilgi verilecek.
-Bölgedeki okulların yenilenmesi, yeni okulların yapılması yaz boyunca tamamlanacak. Sözleşmeli öğretmenlerin atamaları yapılacak.
-Öğretmenlerin bölgede kalmaları için 5 yıl kuralının yanı sıra farklı ücret politikasının da uygulanabilecek.

Reklam Goruntulenme Bolumu