"Dokümantasyon ve Arşivleme: Türkiye'deki Modern Mobilya Tasarımı"



İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin desteğiyle, Doç. Dr. Deniz Hasırcı, Yrd. Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav, Araş. Gör. Seren Borvalı ve Araş. Gör. Hande Atmaca tarafından gerçekleştirilen “(DATUMM) Dokümantasyon ve Arşivleme_Türkiye'deki Modern Mobilya Tasarımı” başlıklı bilimsel araştırma projesi kapsamında, tarihi mobilyalar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 1930-1975 yılları arasında Türkiye’de üretilen “modern mobilyalar” mercek altına alındı.

Mobilya tasarımları, tasarımcı ve üreticiler incelenerek 1930-1975 dönemi “tarihi/özgün” mobilyalardan oluşan bir sergi, katalog ve dijital arşivin oluşturulduğu proje kapsamında ayrıca, dönemin tasarımcı, zanaatkâr ve üreticileri/yakınları ile gerçekleştirilen belgesel niteliğinde bir film de hazırlandı.

20. yüzyıl Türkiye’sindeki modern mobilya hakkında tarihyazımına katkıda bulunmak; bu ürünleri ortaya çıkararak farkındalık yaratmak, korumak ve analiz etmek amacıyla başlatılan çalışmanın diğer hedefleri arasında, www.datumm.org adresinden ulaşılabilecek dijital arşivin tasarım okullarında kullanılması, konferans ve makaleler ile uluslararası platformda diğer akademisyenlere ulaşması yer alıyor.

Koruma altına alınmadıkça gelecekte izlerini sürmenin mümkün olmayacağı öngörüsünden yola çıkarak gerçekleştirilen çalışmanın ürünlerinden biri olan ve 6 - 24 Şubat 2015 tarihleri arasında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde izlenebilecek sergide, 68 adet özgün/tarihi modern mobilyanın kendisini, 113 adet mobilya ya da mobilya grubunun ise mobil bir fotoğraf stüdyosu aracılığıyla profesyonel biçimde çekilmiş fotoğrafları ve ek olarak 15 tasarımcı/zanaatkâr ya da yakınlarıyla gerçekleştirilmiş belgesel çekiminden bölümler yer alıyor.


Açılışa kolokyum eşlik edecek

İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonu’nda (A Blok) 6 Şubat 2015 Cuma günü 09:00-18:00 saatleri arasında yapılacak kolokyumun ardından, sergi açılışı aynı gün saat 18:30’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.

Reklam Goruntulenme Bolumu