'Dolgu Ölüm Demektir'



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlğı'nın, Ataköy Marina'nın denize dolgu yapılarak genişletmesine onay vermesine ilişkin tepkiler sürerken, konu ile ilgili en çarpıcı açıklama İstanbul Çevre Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğa Savaşçıları Derneği Başkanı Zafer Murat Çetintaş'tan geldi.

Çetintaş, denize hafriyat dolgu yapma isteminin, yaklaşık 20 yıldır dünyanın terk ettiği bir sistem olduğunu hatırlatarak, "Ataköy Marina'yı toprak dolgu yaparak, genişletecekler. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, böyle bir projeye gözünü kırpmadan onay verdi. Yani belediye, denizin kirlenmesini, deniz canlılarının yok olmasını, insanların sahilinin heba edilmesini tasdik etmiş oldu. Kadir Topbaş'ın yanlıştan en kısa zamanda dönmesini temenni ediyorum. Büyükşehir, halkın denizinin kirlenmesine müsaade etmemelidir. Hiçbir rant, avanta ya da çıkarın; halkın sonsuza kadar kendi malı konumunda bulunan denizin yok edilmesinden ya da peşkeş çekilmesinden daha önemli olmadığnı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yetkililerinin artık anlaması lazım" şeklinde konuştu.

'Sorumlu Kadir Topbaş'tır'
Marina genişletme işleminin, ihtiyaçtan değil, yeni rant kapısı ayranların, yerel yönetimleri basamak olarak kullanması olduğunu da vurgulayan Çetintaş, sözlerine şöyle devam etti:

"İlla genişleteceklerse, denize kazık çakma sistemi ile genişletme yapılmalıdır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu genişletme projesine onay veren yetkililerinin, toprak dolgunun depreme son dere dayanıksız olduğundan haberleri olmadığı, dolayısıyla deneyimsiz ve yetersiz kişiler olduğu ortaya çıkmıştır. Üstelik, toprak dolgu sistemi ile, deniz canlılarının kıyıdan ve yaşam alanlarından çok uzaklaşacakları açık bir gerçektir. Oysa kazıklı sistemde, sadece en fazla 12 santim çapında bir alan geçici zarar görecek ama kısa zamanda kazıkların etrafı yeni deniz canlılarının yaşam alanı olacaktır. Burada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlğı yetkililerinin, bir iş yaparken partili yandaşlarına değil, işi bilen ve uzman kişilere başvurmaları gerekitğini bir kez daha yaşamış oluyoruz. Unutmasınlar, toprak dolguya 'Dur' demezlerse, olası bir faciadan da, işi bilmeden onay veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlğı sorumlu olacaktır"