Döşemealtı'na Estetik Koruma



Şehirleşme adımlarının ancak 5 yıllık bir tarihi bulunan Döşemealtı'nda, 'Kent Estetik ve Sanat Kurulu' oluşturuluyor. Meslek odaları ve Akdeniz Üniversitesi'nden katılımcıların da yer alacağı kurul, ilçedeki her türlü mimarlık ve mühendislik faaliyetleri hakkında görüş bildirebilecek.

DHA'nın haberine göre, Antalya'nın Döşemealtı İlçesi Belediyesi'nin bünyesinde kurulacak olan 'Kent Estetik ve Sanat Kurulu'; belediye başkan yardımcısı, belediye meclisi üyesi, ruhsat ve denetim müdürü, imar ve şehircilik müdürü, belediye park ve şubeler müdürü, zabıta müdürü, Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü'nce görevlendirilecek bir akademisyen ve Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası üyesi uzmanların katılımıyla 9 kişiden oluşacak.

Kent Estetik ve Sanat Kurulu'nun kuruluş yönergesinde, kurulun görev ve sorumluluk alanı ucu açık ifadelerle geniş bir şekilde tanımlandı. Buna karşın, yaptırım hakkı bulunmayan kurulun ne denli işlevsel olacağı zaman içinde ortaya çıkacak.

Yönergede öngörüldüğü şekliyle Kent Estetik ve Sanat Kurulu, Döşemealtı'nda şehirciliğin gelişimine veya kent estetiğine yönelik kent mobilyalarının tip, şekil ve niteliklerini belirlenmesi ve düzenlenmesine ilişkin çalışmalar yapacak. İlçedeki görsel kirliliği önleyici çalışmalar yapmakla da yükümlü olan kurul ana bulvar, meydan, cadde, park, bahçe, otopark ve yeşil alanlarda her türlü asfalt, parke, bordür, düzenlemelerinde her türlü eksiklik ve aksaklığın giderilmesiyle sorumlu tutulurken, bu konularda yeni tekniklerini geliştirilmesi için de çalışacak.

 

Döşemealtı'nda kamusal alan niteliği taşıyan tüm alanların belli bir anlam bütünlüğü içinde ele alınmasını sağlama amacıyla, konumları ve tasarımları hakkında görüş bildirebilecek olan kurul, yeni yapılacak yapıların ve mevcutların kullanımında cephe, çatı, renk, malzeme ve çevre düzeni açısından inceleme de yapabilecek. Kent Estetik ve Sanat Kurulu, ilke kararları doğrultusunda yapılacak her türlü ölçekte mimarlık ve mühendislik projeleri ve kentsel peyzaj projelerini de değerlendirip görüş bildirecek.

 

Döşemealtı Kent Estetik ve Sanat Kurulu'nun kurulması için ilçe belediyesince hazırlanan kuruluş yönergesinin, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylanması gerekiyor.