Dow, Sürdürülebilir Dünya Hedefi için Ayak İzlerini Azaltıyor



Dow Chemical’ın Türkiye’de yapı malzemeleri alanındaki işkolu olan Dow Bina Çözümleri, üretimde çevreci yöntemler kullanarak ve ısı yalıtımı bilincinin gelişmesine katkı sağlayarak ülkemizin geleceğine yatırım yapıyor. Dünya Çevre Günü kapsamında önemli mesajlar veren Dow Bina Çözümleri Bölüm Başkanı Durmuş Topçu, Dow olarak 1995 yılında çevre, sağlık ve güvenlik performansını geliştirmek için belirlenen hedefler doğrultusunda ürünlere, süreçlere ve ürün kullanımına yaşam döngüsü yaklaşımıyla yaklaştıklarını belirtti. Kaynakları son derece verimli kullanarak ayak izlerini en aza indirmek için çalıştıklarını ifade eden Topçu, küresel toplumun gelecek 10 yılda karşı karşıya kalacağı en acil ekonomik, sosyal ve çevresel kaygılarına çözüm üretmek için hayata geçirdikleri “Human Element” (İnsan Faktörü) adlı kampanyadan da bahsetti.

Dünyayı değiştirmek 'insan faktörü'nün gücüne dayanıyor

Dow’ın topluma yönelik önemli bir yatırımı olarak 2006 yılında başlatılan 'Human Element' Kampanyası, şirketin sürdürülebilir dünya hedefinin önemli bir bileşeni. Dünyayı değiştirmek için “İnsan Faktörü”nün gücüne inanan Dow, kurulduğundan bu yana müşterileri, çalışanları, faaliyet gösterdiği ve içinde yaşadığı toplum için “en iyisini yapma” felsefiyle hareket ediyor. Dow; öğrencilere yönelik eğitim faaliyetleri, temiz içme suyu sağlama, enerji verimliliğine yönelik gerek ürün üretme gerekse kamuoyunu bilgilendirici etkinliklerde bulunma gibi çeşitli alanlardaki girişimleriyle toplumların güçlenmesi için çalışmalar yürütüyor.

Üretimde sürdürülebilir çevre anlayışı ön planda olmalı

Dow’ın 2015 için belirlediği sürdürülebilirlik hedefleri; sürdürülebilir kimya, dünya sorunları için harekete geçme, enerji verimliliği, iklim değişikliği, toplum başarısı için katkıda bulunma, ürün güvenliği konusunda liderlik, insan sağlığı ve çevre konusunda yerel koruma olarak sıralanıyor. Dow, sadece sürdürülebilirlik adına yürüttüğü faaliyetlerle değil, sürdürülebilirlik raporlamasında da dünya genelinde önemli lider kuruluşlardan biri. Bu kapsamda Dow, her yıl 2015 sürdürülebilirlik hedeflerini nasıl yerine getirdiğini, hazırladığı 3 aylık ve yıllık raporlarla ortaya koyuyor. Böylece bu konuda üstlenilen sosyal ve yasal sorumluluklar her yıl gözden geçirilip iyileştirilerek bir sonraki yılın hedefleri olarak beyan ediliyor.



Türkiye’de 40 milyon dolarlık çevreci yatırım

Dow’ın Türkiye’de yapı malzemeleri alanındaki iş kolu olan Dow Bina Çözümleri ise ekonomik kriz döneminde olunmasına rağmen çevre konusunda önemli yatırımlara imza atıyor. İstanbul’da Gebze Dilovası’ndaki üretim tesisinin birinci hattında modernizasyon çalışmaları gerçekleştiren Dow Bina Çözümleri, Mayıs ayı itibariyle tüm STYROFOAM™ XPS ısı yalıtım ürünlerini, TS EN 13164 Standardı’na göre ve Avrupa Yapı Malzemeleri Yönetmeliği doğrultusunda Uluslararası CE Belgeli olarak üretiyor. Türk yalıtım sektöründe pek çok ilki gerçekleştiren Dow Bina Çözümleri şimdi de Türkiye’de, çevre dostu ve AB üyesi ülkelerin kullandığı şişirme gazlarını kullanarak, çevre kirliliği ve küresel ısınma ile mücadeleye büyük katkı sağlıyor.

Kapasite artırımı amacıyla ikinci bir üretim hattını devreye sokmaya hazırlanan Dow Bina Çözümleri’nin bu hattında da yine çevreyle dost bir üretim söz konusu olacak. Birinci hattın modernizasyonu ve ikinci üretim hattı için 40 milyon dolar yatırım yapan Dow Bina Çözümleri, böylece çevre dostu üretim kapasitesini 750 bin metreküpe çıkaracak.

Dow Bina Çözümleri, üretimde çevreci yöntemler kullanmanın dışında ülkemizde ısı yalıtımı bilincinin gelişmesi ve AB standartlarında, kaliteli ürünlerle ısı yalıtımının önemini anlatmak için de çalışıyor. Bu konuda iletişim faaliyetlerine önem veren Dow Bina Çözümleri, İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) ve XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği kamuoyu bilgilendirme kampanyalarına da katkı sağlıyor.

Dow Bina Çözümleri’nin dünyada 50, ülkemizde ise 20 yıldır ürettiği STYROFOAM™ ısı yalıtım levhaları ile yapılan ısı yalıtımı binaların ısıtma ve soğutma giderlerinde büyük tasarruf sağlıyor. Enerji tüketimini azaltması sonucunda fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan sera gazı salınımı da düşüyor. Bu sayede çevre kirliliği ve küresel ısınma ile mücadeleye de katkıda bulunuyor.