Dow'dan %92 Enerji Tasarruflu ve 0 Karbon Emisyonlu Pasif Ev



Dünya önümüzdeki 30 yılda enerji ihtiyacını karşılamak için 16 trilyon dolar harcayacak ve önlem alınmazsa 2020 yılında fosil yakıt rezervlerinin yarısı tükenmiş olacak. Dünya nüfusu 2030’da bugüne göre yüzde 47 daha fazla yakıt tüketecek. Buna rağmen bugün konutlar tek başına toplam enerji tüketiminin ortalama yüzde 30’unu kullanarak mevcut durumun hızla kötüleşmesine neden oluyor. Bu olumsuz tabloya karşılık öyle bir ev düşünün ki, enerjiden yüzde 92 tasarruf sağlasın, karbon emisyonu "0" olsun... Dow Bina Çözümleri’nin yalıtım uygulamalarıyla İtalya’da inşa edilen "Pasif Ev" bu hedefleri yakaladı.

Günümüzde konutların maksimum enerji tasarrufu ile çevreyle dost ve sürdürülebilir bir ilişki içinde inşa edilmesi için çalışılıyor. Ultra düşük enerji kullanılarak ısıtılan bu yapılar "Pasif Ev" olarak adlandırılıyor. "Pasif Ev" sadece ısıtma enerjisini değil iç hava değişimi, aydınlatma ve sıcak su için kullanılan enerjileri de düşük tutmayı hedefleyen bir bütün. Ancak kuşkusuz bu evlerde tasarrufun en büyük kalemini yalıtım oluşturuyor.



Dow Bina Çözümleri, İtalya’da güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasını hedefleyen bir sivil toplum kuruluşu olan İtalyan Solar Bilgi Merkezi binasında CE Belgeli STYROFOAM ürünleriyle gerçekleştirdiği ısı yalıtımı uygulamalarıyla yüzde 92 enerji tasarrufu sağladı ve dünyanın sürdürülebilir geleceği için önemli bir adım attı. Binanın dış duvarlarının ısı yalıtımında, Dow Bina Çözümleri tarafından üretilen 18 cm kalınlığında CE Belgeli STYROFOAM XPS Isı Yalıtım Levhaları kullanıldı. Diğer ısı yalıtım malzemeleri ile 25 cm’ye kadar çıkabilecek yalıtım kalınlıkları, Dow Bina Çözümleri’nin ürünleriyle 18 cm’e düşürülerek uygulama ve detay çözümlerinde kolaylık sağlandı. Yani diğer malzemelere göre yüzde 28 daha ince uygulanan CE Belgeli STYROFOAM ısı yalıtım levhaları aynı ısı yalıtım performansını korudu. Dış duvarların yanı sıra kapı ve pencere pervazları ile eşiklerde de ısı yalıtımı uygulandı. Çatılarda ise nefes alan su yalıtım örtüsü Dow ROOFMATE VP-N kullanıldı.



Dow Bina Çözümleri Türkiye Bölüm Başkanı Durmuş Topçu, "Pasif Ev" standartlarının, binanın ısıtma enerjisi tüketiminin yılda metrekare başına 15 kWh’in altında kalmasını hedefleyen yalıtım sistemi ve ısıtma donanımının kullanılmasını zorunlu kıldığını belirtti. Buna karşılık Türkiye’deki yalıtımsız binalarda, yılda metrekare başına enerji tüketiminin 300-350 kWh’e kadar çıktığını vurgulayan Topçu, teknolojik olarak minimum enerji tüketmek söz konusu iken ülkemizdeki konutlarda "Pasif Ev"e göre 20 kat daha fazla enerji harcandığının altını çizdi. Mevcut "TS 825 Isı Yalıtımı Yönetmeliği" gereğince ısı yalıtımının ciddi bir zorunluluk haline geldiğine ve bu sayede yalıtımsız binalara göre yüzde 70 tasarruf sağlandığına işaret eden Topçu, bu tasarrufa rağmen "Pasif Ev"e göre hâlâ 8 kat daha fazla enerji tüketildiğini vurguladı.

Topçu, çevre dostu ve AB üyesi ülkelerin kullandığı şişirme gazlarıyla uluslararası CE Belgeli olarak üretilen STYROFOAM ısı yalıtım levhalarının yüksek enerji tasarrufu ve düşük karbon emisyonu gibi katkılarının yanı sıra dış ortam koşullarına dayanımı sayesinde bina ömrü boyunca performans gösterdiğine de dikkat çekti.