Önce İmza, Sonra Yasa

Dubai Holding'e, Büyükşehir Belediyesi ile ortak göründüğü projeler için İstanbul'da ihalesiz arazi tahsis edilmesini sağlayan yasa değişikliği, yarın Meclis'te görüşülecek.

Dubai Şeyhi El-Maktum'un İstanbul'da gerçekleştireceği projelere tahsis edilecek arsalarla ilgili 'yasal zemin' için de düğmeye basıldı. Yeni düzenlemeyle devletin hüküm ve tasarrufundaki araziler, önce bedelsiz olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne verilecek, sonra bu arsalar projede yer alacak olan belediye iştirakine devredilebilecek. Konuyla ilgili yasal düzenleme yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek olan Kamu Mali Yönetimi Kanunu'nda değişiklik yapan tasarıya sıkıştırıldı.

Yasa ne diyordu?
Tasarının 4. maddesiyle, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 47. maddesi değiştiriliyor. Yürürlükteki kanunun 'Taşınmaz tahsisi' başlıklı maddesine göre, 'kamu idareleri, kanunlarında belirtilen kamu hizmetlerini yerine getirebilmeleri için mülkiyetlerinde bulunan taşınmazları kendi aralarında bedelsiz olarak tahsis' edebiliyorlar. Taşınmaz tahsisi, kamu hizmeti yerine getirildiği süre için devam edebiliyor.

Tahsiste süre sınırı kalkıyor
Yarın komisyonda ele anılacak değişiklikle, 'devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin, birbirlerine ve köy tüzel kişilerine' bedelsiz olarak tahsis edebileceği hükmü getiriliyor. Tahsis süresine ilişkin sınırlama ise kaldırılıyor.

Ayrıca Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlarla devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin tahsis yetkisi Maliye Bakanlığı'na, diğer taşınmazların tahsis yetkisi maliki kamu idaresine bırakılıyor.

Bütün arsalar devredilebilir
Bu yetkiye dayanılarak İstanbul'da 5 milyar dolarlık yatırım planlayan Dubai şeyhi El Maktum'a ait Dubai International Properties'e, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki herhangi bir arsa tahsis edilebilecek. Bunun için, örneğin, Karayolları Genel Müdürlüğü 17. Bölge Müdürlüğü'ne ait İstanbul Zincirlikuyu'daki arsa önce Maliye Bakanı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesine tahsis edilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise daha sonra, 'Dubai International Properties' ile gerçekleştirilecek ortak projede görev alacak belediye şirketi veya şirketlerine bu arsayı devrederek, proje için gerekli arsa sorunu çözülmüş olacak.

CHP: Bu bir oyun
CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, düzenlemenin Dubai Şeyhi'ne ihalesiz arsa temin etmeyi amaçladığını, hükümetin bu yolla hem siyasi sorumluluktan kurtulmayı hem de arsa devrini kamuoyunun gözünden kaçırmayı hedeflediğini savundu. Kılıçdaroğlu, "(Arazileri) önce kamu kurumlarına devredecek, sonra da 'kamu kurumu öyle kullandı, biz ne yapalım' diyecekler. Bu siyasi sorumluluktan kaçmaktır" diye konuştu.