Dubai: Alınan Dersler

ISTANBUL REstate Gayrimenkul Fuarı’nın bir diğer önemli oturumunda, Dubai krizinde alınan dersler körfezden gelen yetkililerle birlikte tartışıldı. Reidin.com CEO’su Ahmet Kayhan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda Dubai Hükümeti’nin düzenleyici kurumu RERA’nın CEO’su Marwan Bin Ghulaita ve Investment House CEO’su Mosab Aljassim Dubai’nin kendini nasıl yeniden inşa ettiğini ve kriz dönemini anlattı.

Marwan Bin Ghulaita, konuşmasında şunları söyledi: “Dubai’nin yolculuğu 1960’lı yıllarda başladı. 2000 yılında ise ülkeye yabancılar geldi. Gerçekleştirilen yatırımlar sonucunda Dubai, yeni fırsatlara inanan insanların cazibe merkezi haline geldi. Hükümetin gayrimenkul sahibi olma konusunda sağladığı güven ve kolaylığın yanı sıra işlem hızı da sergilenen hızlı yükselişte etkili oldu. Ancak bu süreçte karşılanabilir konutlar gözden kaçtı. Küresel ekonomik kriz ile birlikte ortaya çıkan şartlar da bu durumu tetikledi. Öte yandan bugün Dubai’de açık ve şeffaf bir mevzuat var. Kriz döneminde de medyada Dubai hakkında gerçekte olduğundan kötü haberler yer aldı. Ancak Dubai hâlâ fırsatlarla dolu ve mükemmel yaşam standartlarını şimdi çok daha uygun fiyatlarla sunuyor.”

Mosab Aljassim’in konuya dair görüşleri ise şöyle: “Şu anda Dubai’de farklı mülkiyetler bulunuyor. Kriz de yatırımcılar için bir fırsattı ve yatırımcılar için farklı sektörlerde farklı fırsatlar ortaya çıktı. Bugün Dubai bölgenin merkezi konumunda. Yapılan yardımların arkasında da Dubai’nin tüm bölge için bir rol model teşkil etmesi saklı. Kriz döneminde görüldü ki temel ilkelere sahip çıkmak büyük önem taşıyor. Çünkü güvenli politikalar olmadan büyümek mümkün değil. Aşırı regülasyonlardan da kaçınmak ve sadece alıcı ve satıcılar için şeffaf bir ortam sağlamak gerekiyor.”