Dubai Kuleleri için İmar Değişikliğine Yargı Freni



Danıştay 6. Dairesi, kamu mülkiyetindeki Şişli İETT Garajı’na inşası planlanan Dubai Kuleleri ile ilgili imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nce açılan davada yüksek yargı, plan değişikliği işleminin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararlar doğacağına, idari işlemin açıkça hukuka aykırı olduğuna oybirliği ile karar verdi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın 1/5000 Nâzım İmar Planı değişikliğine yaptığı itiraz reddedilince planın iptali ve yürütmenin durdurulması istemi ile İstanbul 7. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Davanın reddedilmesi üzerine Oda, kararı temyiz etti. Danıştay 6. Dairesi tarafından görülen temyiz davasında 19 Ocak 2009 günü oybirliği ile yürütmeyi durdurma kararı alındı.

Mimarlar Odası’ndan yapılan açıklamada, “Hukukun üstünlüğüne olan inancımızı tazeleyen bu karar ışığında; arsa ve arazi yağmasına, kentsel talana, kente karşı işlenen suçlara karşı, çağdaşlıktan, bilimden, demokrasiden ve toplumdan yana hukuk mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” denildi.