Dubai Towers İçin Çalışmalar Hızlanıyor



İstanbul Levent’teki eski İETT garajı arsasına Dubai Properties International'in inşa edeceği Dubai Towers için çalışmalar hızlandı. Dubai Internatıonal Properties'in İstanbul Levent'te inşa edeceği 300 metre yüksekliğindeki kulelere üç emsale göre imar veriliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kulelerin tasarımlarının 3 emsal kuralına göre yapılmasını istedi.

Dubai Kuleleri'ne üç emsal verilmesi, toplam inşaat alanının üçle çarpılarak ortaya çıkması anlamına geliyor. Yani Levent'teki 46 bin metrekarelik arazi üzerinde yükselecek kulelerin toplam inşaat alanı, 138 bin metrekare olacak.

Ancak bu alan yatay olarak kullanılabileceği gibi, dikey olarak da kullanılabiliyor. Bu alanın dikey kullanılması halinde, tartışmalı kulelerin yüksekliği de en az 300 metre olacak.

Başkan Topbaş, önümüzdeki aylarda arsaya 3 emsale göre imar verilmesi için belediye meclisine bir teklif vermeye hazırlanıyor.

2008'e kadar tamamlanması planlanan kulelerde, ilk görüşmelere göre belediyenin payı yüzde 20 olacaktı. Bu aşamada arazinin bedelini Serbest Piyasa Kurulu uzmanlarının raporu, yüzde 20'lik payın değişip değişmeyeceğini de belediye meclisi belirleyecek.

Topbaş konuyla ilgili olarak, "gayrimenkul yatırım ortaklığına ayni sermaye olarak konması konusunda meclisten yetki isteyeceğim. Yüzde 20 değişir mi, meclisin yetkisine bağlı" dedi.

İETT'den İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Levent'teki arazi üzerinde yükselecek tartışmalı binaların proje bedeli 500 milyon dolar olarak hesaplanmıştı.

Proje, Levent'teki eski İETT garajına ait arazide biri 300 metre yüksekliğinde olmak üzere iki kule yapılmasını öngörüyor.