Dubai World'den Alacaklı Bankalar Komite Kurup Para Peşine Düştü



59 milyar dolarlık borcunu vadesinde ödemeyeceğini açıklayan ve bunun 26 milyar dolarlık bölümünün yeniden yapılandırılmasını isteyen Dubai World ile gelecek hafta pazarlığa oturmak için en çok alacağı bulunan altı banka güçbirliğine gidiyor. Altı bankanın oluşturacağı pazarlık komitesinde Birleşik Arap Emirliği’nden NBD (National Bank of Dubai) ile Abu Dhabi Commercial Bank ile İngiliz bankaları Standard Chartered, HSBC, Lloyds ve Royal Bank of Scotland yer alıyor.

Komitenin öncelikli işi Dubai World’ün iştiraki Palmiye Adası gibi prestij projelerinin yapımcısı Nakheel’in vadesi 14 Aralık’ta dolan 3 milyar 520 milyon dolarlık İslami bonosunun vadesini uzatmak olacak.

Bu arada IMF de yaptığı açıklamada Dubai World’a en büyük borcu İngiliz bankalarının verdiğini belirtti. Wall Street Journal gazetesine göre İnguimiz bankaları Dubai World’a ve iştiraklerine 49.5 milyar dolar kredi kullandırdı. Fransız bankalarında bu rakam 11.3, Alman bankalarında 10.2, Hollanda bankalarında 4.7, İsviçre bankalarında 4.3, İtalyan ve Belçika bankalarında ise toplam 3.2 milyar dolar. İngiliz bankaları arasında ise şirkete en çok krediyi kullanıranların sırasıyla HSBC, Royal Bank of Scotland, Barclays, Llyods ve Standart Chartered olduğu belirtiliyor. Japon bankaları Mitsubishi, Sumitomo Mitsui ve Mizuho da Dubai World’a kredi kullandırmış. Aralarında Citibank’ın da bulunduğu bazı Amerikan bankalarıyla, Singapurlu bazı bankaların da şirketten alacağı olduğu biliniyor. Birleşik Arap Emirliği’ndeki bankaların verdiği borç miktarı hakkında ise kesin bir rakam yok. Analistlere göre bu bankalar da önümüzdeki hafta konuyla ilgili açıklama yapma baskısıyla karşılaşacak.

Reyting kuruluşu Moody’s Dubai Emirliği ile emirlikteki şirketlerin toplam borcunun piyasaların 80 milyar dolarlık tahminin çok üzerinde 100 milyar dolar civarında olduğunu ifade ediyor. Ancak Moody’s son dönemde gündeme getirilen borç ödemenin Dubai World tarafından varlık satışı yoluyla yapılabileceği şeklindeki görüşlere katılmıyor.

Şirket alımına devam ediyor

Dubai Emirliği’nin çoğunluk hissesini elinde bulundurduğu rafinaj şirketi Emirates National Oil Company  (Enoc) ülkenin nakit sıkıntısı içinde bulunduğu şolunhdaki açıklamalara karşın sondaj şirketi Dragon Oil’in yüzde 48’ini 1.8 milyar dolara satın alıyor. Enoc böylelikle hisseleri Londra ve Dublin borsalarında işlem gören şirketin tek sahibi olacak.