Dublin Üniversitesi Kampüs İnşaatı Yarışması


İrlanda’nın en köklü kurumlarından “University College Dublin”, üniversitenin Belfield kampüsündeki röper noktası için uluslararası bir mimari yarışması düzenliyor.


İrlanda’nın dinamik, başarılı ve bağımsız bir ülke olmasında ana rollerden birini üstlenen University College Dublin 150 yıllık geçmişe sahip bir kurum. İrlanda dışında 50 ülkeden gelen 22 bin öğrencisi ve 1000 kişilik öğretim kadrosuyla Dublin şehir merkezinin 4 kilometre güneyinde yer alan üniversite kampüsü 132 hektarlık bir alanda bulunuyor.

Kültürel, akademik, sosyal ve idari bölümlerden oluşan "Gateway Project", üniversitenin 15 yıllık Kampüs Geliştirme Planı’nın uygulamaya konulduğunun en önemli göstergesi. Gateway Project’in ve kampüs geliştirme planının amacı, kurumu, 7 gün 24 saat yaşanır bir hale getirerek; üniversite, yerel halk ve Dublin ziyaretçileri arasında interaktif bir platform oluşturabilmek.

Dünyanın önde gelen üniversteleri, akademik deneyimlerinin yanında mimari yapılarıyla da biliniyor. UCD’nin amacı da yüksek tasarım ürünü ve üniversitenin uluslar arası şöhretine katkıda bulunacak bir yapı meydana getirmek.


Yarışma alanı, ana girişten Belfield kampüsüne kadar olan 9.86 hektarlık araziyi kapsıyor. Bu alanda, art house, sinema salonlarından oluşan kültür merkezi; yeni öğrenci yurdu, mağazalar, medikal bir merkez, kreş, konferans salonları, otel, ofisler, üniversitenin idari toplantı odaları ve çok katlı bir otoparkın yer alması isteniyor.


UCD Rektörü Dr Hugh Brady yarışmayı, dünyanın önde gelen mimarları için, Dublin’in ve İrlanda’nın simgesi haline gelebilecek değer taşıyan bu mimari yapıyı oluşturabilmek adına önemli bir fırsat olarak değerlendiriyor.

Proje taslaklarının ulaştırılması için son gün 6 Aralık 2006. Uluslararası şöhrete sahip mimarlardan oluşan bir jüri, iki aşamalı yarışmaya katılmaya hak kazanacak adayların listesini Aralık ayında açıklayacak. Bu tarihten sonra, seçilen ilk 10 şirketle yapılacak mülakatlarda, en az 3 en fazla 5 proje seçilecek. Bu 5 şirket arasına girmeyi başaran her şirket tamamlanmış projeleri için 200 bin Euro alacak. Merkez alanı gösteren ve Gateway alanında yer alacak binaların detaylı tasarımlarını içerecek bir master plan oluşturması beklenen projelerden birincilik derecesini almaya hak kazanan proje, Nisan 2007’de duyurulacak ve 300 bin euroluk ödülü kazanacak.

Yarışmaya katılmak isteyen mimarlık şirketlerinin 20 bin metrekarelik ticari-kurumsal yapı deneyimi olması gerekiyor. Şirketlerin aynı zamanda geniş kent alanlarında yapılmış açık hava tasarımlarının da bulunması gerekiyor. Firmaların önceki tecrübelerinin arasında, 50 milyon euroluk tamamlanmış inşaat sözleşmeleri olması bekleniyor.

Yarışma, AB kriterlerine ya da ulusal yasa yürütmeliklerine uygun olarak faaliyet gösteren her türlü mimarlık bürosu, konsorsiyum ve ortak girişime açık.

Yazışma adresi:

Julian Davis / David Martin / Nicola Meyer
Fleishman-Hillard, Dublin
Tel. + 353 1 6188423 +353 1 6188410 / +353 1 6188480
Email: julian.davis@fleishmaneurope.com / david.martin@fleishmaneurope.com / nicola.meyer@fleishmaneurope.com

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız