Dumankaya: Gün Bizim Korkularımızdan Kurtulalım



Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Uğur Dumankaya, Türkiye’nin önündeki potansiyel fırsatlara dikkat çekerken, “Avrupa düşüşte, bu yüzyıl bizim. Yeter ki korkularımızdan kurtulalım” dedi. Yabancılara konut satışının açılmasıyla, bölgesinde eşsiz olan İstanbul’a büyük bir talep olacağını kaydeden Dumankaya, yabancılara gayrimenkul satışında aranan mütekabiliyet yani karşılıklı anlaşmalarını kast ederek “Arap ülkeleri bunu yapabilir, ama Türkiye çok başka olmalı” diye konuştu.

Dumankaya, 2011’e ilişkin öngörülerini dile getirirken fiyatlarda ani sıçrama beklemediğini, rekabetin daha da artacağını belirtti. Dumankaya, “2009 ve 2010 yılı, kendine özel koşullarıyla patlama yaşanan 2005’ten sonraki kriz daralmasının telafi edildiği yıllar oldu. Asıl büyüme 2011’de. Şimdi faizler çok uygun seviyelere geriledi. Fiyatlara ise yansıması olmadı, çünkü piyasa oturuyor, iyi olan satıyor” değerlendirmesini yaptı. İnşaat sektöründe satış sonrası hizmet ve markanın öneminin daha da artacağını ifade ederken “Alıcının artık bütün şartları dikte ettiği bir piyasa söz konusu. Örneğin biz Pusula ile sunduğumuz hizmetleri anlattığımızda müşteri şaşırmıyor, ‘Dumankaya zaten yapmalı, tabii ki yapacak’ beklentisiyle hareket ediyor” dedi.

En çok inşaat büyüdü

Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5.5 büyüdüğünü ve bu büyümede inşaat sektörünün yüzde 24.6 ile en fazla büyüme kaydeden sektör olduğunu anımsatan Uğur Dumankaya şöyle devam etti:

“İnşaat, ekonominin yüzde 6.5’i ve sektörün yüzde 55’lik bölümü de konut. Küresel ekonomik sonrası yatırımların canlanması ve düşen konut kredi faizleri ile konut ve dolayısıyla da inşaat sektörü yükselişini devam ettiriyor. 2008 ve 2009’da genel itibarıyla daralmanın hâkim olduğu sektör, 2009’un son çeyreğinden itibaren tekrar yükseliş trendine girdi ve 2010 yılının ilk 9 ayında bu büyüme artarak devam ediyor. Yılın son çeyreğinin de benzer bir gelişimle tamamlanacağını düşünüyorum. Sektörün gelişimi için acilen çözüm getirilmesi gereken KDV indirimi ve geri ödemeleri, tapu harçları, kentsel dönüşüm ve arsa üretimi gibi birçok konu bulunmaktadır. Bu konuların çözülmesiyle birlikte inşaat sektörünün gelişimi hız kazanacak, ekonomiye katkısı daha da artacaktır.”

2011 için yatırım plamı hazır

Kuzenler Ali ve Uğur Dumankaya’nın yönetimindeki Dumankaya son olarak Kurtköy’de yapacağı yeni Home Office projesi Flex Kurtköy’ü tanıtarak 2010’da 5 projeye imza attı ve hemen her projesinde yüksek satış rakamları yakaladı. Dumankaya İnşaat, 2011’in ilk 6 ayında yatırım değeri 400 milyon liralık 4 yeni projeye hazırlanıyor. Flex Kurtköy ile beraber bu yıl 325 milyon liralık projelere imza atan Dumankaya, Türkiye’de en çok tercih edilen yaşam alanı geliştiricisi şirketler arasında yer alıyor. Heykel sanatına yer vermek üzere ünlü isimlerle çalıştığı Modern’de yaklaşık yüzde 45 satış oranı yakalayan şirket Flex’ten önceki projesi Kurtköy Cadde’de satışa çıkarılan konutların yüzde 60’ını bitirince bu yılın son projesini öne çekmişti.

Dumankaya’nın 2011 yılının ilk 6 ayında, Sabiha Gökçen Havaalanı’nın yanı başındaki Tuzla Aydınlı Gizlibahçe bölgesinde gerçekleştireceği 3 yeni projesi var. Ayrıca Bahçeşehir bölgesinde Dumankaya Modern’in yanında satın aldığı arsada toplamda 1.500 konutluk projeyi de devreye alacak. Dumankaya İnşaat, bu yılı yüzde 25 büyüme ile kapatıyor. 2010 yılı Kasım sonu ile birlikte 1150 adet (komisyonlu satışlar dahil 1300 adet) konut satışa sunuldu.