Çevresel Felakete Doğru Gidiyoruz

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cihan Dündar, dünyada doğal kaynakların hızla sömürüldüğünü ve çevresel bir felakete doğru gidildiğini vurgulayarak dünyada 1.1 milyar insanın sağlıklı suya ulaşamadığını, 5 milyar insanın da arıtma hizmetlerinden yoksun olduğunu belirtti.

''6. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi'', İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde başladı. Teması ''Ulusal çevre politikaları/temiz üretim'' olarak belirlenen kongrenin açılışında konuşan Dündar, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, ''Türkiye'nin 8-10 yıl içinde bütün çevre mevzuatını AB mevzuatına eşit düzeye getirebilmesi için 50 milyar dolar paraya ihtiyacı bulunduğu'' yönünde açıklama yaptığını anımsatarak özkaynakların kullanılması halinde bu miktarın yarı yarıya azalacağını söyledi.

Dündar, ''Örneğin, bir arıtma tesisi yurtdışı kaynaklı yapılırsa bunun kişi başı maliyeti 110 dolar oluyor. Eğer kendi kaynaklarımızı kullanırsak bu maliyet 50 dolara düşüyor. Bu nedenle ulusal ölçekte çevre sanayiinin gelişmesi çok çok önemli'' dedi. Çevre Yasa Tasarısı'nın hâlâ TBMM'de olduğuna dikkat çeken Dündar, yasanın çıkması halinde çevre sorunlarının çözümüne önemli katkıda bulunacağını söyledi.